Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Jag trodde inte Lars Ohly skulle vara med”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-12

Som svensk känner Hussein Sayed Hassan stolthet över att politiker kan debattera fritt, även om skillnaderna mellan partierna är små och han saknade vissa ämnen.

Hussein Sayed Hassan, 48, arbetslös civilingenjör och aftonbladet.se:s läsarkommentator.

Hussein, tyckte du det var en bra politisk debatt?

– Ja, jag tyckte det. Jag har upplevt tre olika system i Libanon, Sovjetunionen och Sverige och demokratin i Sverige gör att man känner sig stolt över att se på sådan här debatt. Man ska ha klart för sig att det skiljer sig mycket från hur det ser ut i andra länder. Politikerna uttrycker sig snyggt och alla får säga vad de vill. Det är mycket bra.

Blev alternativen i svensk politik tydliga?

– Man har ju förklarat det man står för. Men om tittar på skillnaderna är de inte så stora. Tittar man exempelvis på den första diskussionen om finanskrisen så är alla överens. Men sedan börjar man skylla på varandra litegrann. Och inte heller i andra frågor som exempelvis när det gäller a-kassan och tryggheten är det så stora skillnader. Det är nästan så man skulle föreslå dem att jobba mer ihop.

Vad/vem var mest överraskande? Kom det fram något som fått dig att ändra uppfattning?

– Jag hade inte förväntat mig att Lars Ohly skulle komma till debatten med tanke på att Sahlin uteslutit samarbetet (skratt). Men de flesta svaren var väntade. Det är små skillnader.

Vem klarade sig bäst – och sämst?

– En politiker är en politiker, alla är duktiga. Men jag vet inte... jag tyckte att Mona Sahlin pratade lugnt och bra och resonerade på ett bra sätt, likadant med Reinfeldt som är kunnig. Det var ingen som inte höll måttet.

Vad saknade du som du vill se mer av i nästa debatt?

– Jag hörde Reinfeldt prata om flyktingpolitiken som hastigast, och det är ett stort problem som borde diskuteras mer. Titta exempelvis på vad som händer i Italien just nu med rasismen och problemen. Jag vill även höra mer om utrikespolitiken.