Tiotusentals djur slaktas i onödan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-12

Nio miljoner ton kött slängs i butikerna

Varje år slaktas motsvarande minst 30 000 kor i onödan i Sverige.

Nio miljoner kilo ännu ätbart kött efter djuren slängs i butikerna.

Nio miljoner ton kött slängs årligen i svenska butiker, visar en färsk uträkning.

En dörr till den massiva överproduktionen av mat i Sverige öppnades i och med åtalet mot Ica Maxi i Nacka för misstänkt brott mot livsmedelslagen i veckan.

Förundersökningen visar att butiken under 2007 slängde drygt 26 000 kilo kött därför att varorna passerat de tidsgränser Livsmedelsverket sätter för försäljning.

Om butikens ”svinn” är representativt för landets livsmedelsaffärer, vilket siffror från myndigheter och organisationer som Handelns utredningsinstitut, Dagligvaruhandeln och Jordbruksverket tyder på, kan en siffra för landet som helhet räknas fram: 9 miljoner kilo.

”Skulle kunna ätas”

Totalt slaktas i Sverige varje år 4,1 miljoner nötkreatur, grisar, hästar och får, enligt Jordbruksverkets statistik över animalieproduktion. Som en illustration kan man räkna om den kasserade köttmängden i valfri djursort. Väljer vi kor motsvarar det alltså 30 000 djur som slaktas för att sedan slängas på sophögen.

– Jag tror att siffran stämmer bra. Det är ju hårda regler och normalt plockar de undan mer än vad de egentligen skulle behöva göra, för att skydda konsumenterna. Med större kunskap skulle man säkert kunna äta upp det allra mesta, säger Håkan Jonsson, som jobbar med köttklassificering vid Jordbruksverket.

”Det yttersta slöseriet”

– Att slänga kött är det yttersta slöseriet, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för föreningen Sveriges konsumenter.

– Det här måste man försöka göra så mycket som möjligt för att minska. Med schystare hantering i butiksköken skulle köttfärsen exempelvis kunna säljas under längre tid, även med dagens regler. Sedan måste man ifrågasätta om reglerna är för stränga, säger han.

Livsmedelsverket ser ingen anledning att lätta på reglerna, utan planerar tvärtom att hårdare kontrollera att de efterlevs, även om köttet är fullt ätbart när tidsgränsen går ut.

– Naturligtvis finns det marginal tilltaget i reglerna. Ska man ta ansvar för sig själv och sin familj finns det ju ett sätt att se det. Men ska man som handlare ta ansvar för sin kundkrets, och tillsynsmyndigheter för folkhälsan, så har vi valt att säga att för den här typen av livsmedel är det förbjudet att sälja efter sista förbrukningsdatum, säger enhetschefen vid verket Jan Sjögren.

– Det här svinnet måste handlaren hantera, säger Sjögren.

Pengar och miljö

Kostnaden för överproduktionen är också stor. Enbart butikernas köttförsäljning omsatte 30 miljarder kronor 2007, enligt Statistiska centralbyrån. Dagligvaruhandeln, branschorganisation för Sveriges livsmedelskedjor, anger köttsvinnet till mellan 3 och 5 procent, vilket skulle motsvara att 1 till 1,5 miljarder kronor slängs bort, en summa som inte osannolikt får bäras av konsumenterna.

– Svinnet av mat står också för en väldigt stor belastning på miljön. Kött har dessutom en mycket högre miljöpåverkan i produktionen än grönsaker, påpekar Emelie Hansson, jordbrukshandläggare vid Naturskyddsföreningen.

– Sedan slängs det ju också mycket hemma. Det här är ett ansvar som vilar på många, säger hon.

Tiotusentals djur slaktas – i
onödan

Karl Vicktor Olsson/TT

ANNONS