Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Jörg Haider omkom i bilolycka

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-11

Den österrikiske politikern körde av vägen och dog natten till lördagen.

Den österrikiske högerradikale politikern Jörg Haider omkom i en bilolycka tidigt på lördagsmorgonen.

Han dog på väg mot nya framgångar. För två veckor sedan var han en av vinnarna, när nästan var tredje österrikisk väljare röstade högerpopulistiskt.

Haiders 58-åriga liv och karriär slutade tidigt på lördagsmorgonen i en våldsam krasch mot en betongpelare på utfarten från Klagenfurt i södra Österrike, sedan Haider strax efter en omkörning tappat kontrollen över bilen. När ambulans och läkare var på plats vid vraket var delstaten Kärntens regeringschef döende.

Haider var ensam i sin hästkraftsstinna tjänstebil, en Volkswagen Phaeton, och på väg till sin egendom i Bärental söder om staden. Där skulle hans släkt i helgen fira hans mammas 90-årsdag.

Ständigt leende

Under drygt 20 år har Jörg Haider krympt de stora traditionella partierna i Österrike, socialdemokraterna (SPÖ) och det konservativa folkpartiet (ÖVP) och gjort högerpopulismen till en viktig maktfaktor.

Sin största framgång fick han 1999, när hans dåvarande parti, frihetliga FPÖ, med 27 procent blev Österrikes näst största parti. När FPÖ också blev regeringsparti i Wien utlöste det en kris i EU, vars övriga ledare i en några månader lång, närmast tragikomisk, uppvisning försökte bojkotta ett av medlemsländerna.

Haiders framgångar har främst skett på SPÖ:s bekostnad. Många traditionella arbetarväljare och pensionärer, och inte minst unga, har lockats av mannen som ständigt solbränd, välklädd och leende gjorde allt för att odla en ungdomlig image.

Nazibeundrare

Haider vann mycket sympati, när han attackerade etablissemanget i Wien och de stora partiernas mångåriga maktdelning och framställde EU och globaliseringen som ett hot mot Österrike och oförblommerat spelade på främlingsfientliga och antisemitiska stämningar i folkdjupet.

Men när han 1991 uttryckte sin beundran för nazisternas ”ordentliga sysselsättningspolitik” fick de andra partierna nog och han avsattes som regeringschef i Kärnten.

Hemma i Kärnten (560 000 invånare) har den lilla slovenska minoriteten (cirka 14 000) under många år varit ett tacksamt mål för Haider. Med attacker på den har han samtidigt kunnat trotsa regeringar och domstolar i Wien. Det har skett genom att Kärnten vägrat lyda domar om att ortskyltar i städer och byar med blandad befolkning ska vara tvåspråkiga.

För enligt Jörg Haider är slovenerna liksom invandrarna främmande fåglar. Det blev också på valaffischerna inför nyvalet i september hans sista budskap till väljarna. På plakat över hela landet sågs en leende Haider med en liten karaff vitt vin utanför ett typiskt österrikiskt Gasthaus och parollen ”Österrike åt österrikarna! För din skull”.

Leif Svensson/TT