Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

”Jag är orolig för de unga”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-12

Berit Södergren, 48, vill att utanförskapet ska minska

Hon är mamma och egen företagare.

Och mån om att värna demokratin.

– Vill man vara med i debatten hjälper det inte att stå utanför och gnälla, säger Berit Södergren, 48.

Berit Södergren, 48, egen företagare och aftonbladet.se:s politiska läsarkommentator.

I egenskap av egen företagare vet Berit Södergren att samhällets spelregler ofta är tuffa.

Ingenting kan tas för givet.

– Hade jag varit lite yngre när jag startade eget så hade jag velat förändra föräldrapenningen. Den finns inte på samma självklara sätt för oss som för anställda. Eller det här med sjukpenning, var står jag om något allvarligt skulle hända? Ska det vara lika för alla så borde egna företagare ingå i den vanliga socialförsäkringen utan undantag.

"Går att förändra"

Hon låter upprörd, men inte uppgiven.

Som tidigare aktiv i kultur-och fritidsnämnden i Trollhättan vet hon att det faktiskt går att förändra.

Det är också anledningen till att hon valt att vara med i aftonbladet.se:s läsarpanel.

– Varför inte? Finns möjligheten att göra sin röst hörd så bör man ta den. Det ska bli intressant att se hur mottagliga våra högt uppsatta politiker är för vad vi tycker. De har stora frågor att hantera, men vi kan ge en fingervisning om hur människor har det i sin vardag.

"Naturligt ta ansvar"

Själv anser sig Berit höra till de lyckligt lottade.

Men så skulle hon heller aldrig ge upp.

– Jag ser det som naturligt att man tar ansvar för sin egen situation. Fixar sig inte det ena så får man göra det andra eller det tredje. Själv har jag det bra, jag har skapat min egen tillvaro. Däremot är jag orolig över hur det ska gå för de unga.

Frågan om det snabbt växande utanförskapet tycker hon är allra viktigast. Den påverkar hela samhället och just här hoppas hon att politikerna ger besked under debatterna.

Väntar besked

– Jag vill veta vad man gör för insaster för att det inte ska barka helt åt skogen. Vad är "normalt" – vilka är våra rättigheter? Och vad gör de för att hjälpa oss?

Hon påpekar att hon vill ha svar från båda sidor.

– Jag vill inte höra snack om att "alla har rätt till arbete" – det tycker vi alla. Jag vill veta hur man konkret möter det utanförskap som nu tornar upp sig.

Naturlig tröghet

Det breda politikerföraktet till trots så anser hon att de styrande är ganska bra på att lyssna till vanligt folk.

– Jag tycker faktiskt det. Sedan jobbar ju politiker i ett sammanhang som gör att saker inte kan åtgärdas direkt. Men de har säkert ofta med sig vad folk tycker i sitt arbete. Kanske är det den naturliga tröghet som finns inbyggd i systemet som gör att man upplever att de fjärmar sig.

Hon tror att det finns en utbredd uppgivenhet hos allmänheten över att inte kunna påverka.

Önskar mer konkret

– Man tänker att det ändå är politikerna som bestämmer, att det inte spelar någon roll vad man gör. FRA-lagen var ett undantag. Nu gäller det för politikerna att skapa ett förtroende hos medborgarna.

Berit menar att det inte "borde låta så inövat".

– De måste prata mer om enskilda fall, konkretisera mer. Tyvärr var första debatten mellan Reinfeldt och Sahlin ganska slätstruken. Jag hoppas att det blir skillnad nu.