”Svenskar deltar i inte i striderna”

Försvarsministern: De verkar på utbildnings- och samverkansnivå

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2008-10-04

370 svenska militärer hjälper regeringen i Afghanistan.

Sedan sommaren har man ökat styrkan – som kan komma att växa ytterligare.

– Vi har inte råd att låta Afghanistan gå förlorat igen och bli ett laglöst land, säger försvarsminister Sten Tolgfors till aftonbladet.se

Varför har man skickat ner soldater till Afghanistan?

– Säkerheten i Afghanistan påverkar hela världen. Här finns träningsläger för terrorister, förtryck av civila och världens största knarkodlingar. Läget i Afghanistan påverkar också instabiliteten i Pakistan. Inte minst Barack Obama talar om hur viktigt det är att höja säkerheten i Afghanistan.

Varför djupare engagemang just nu?

– Vi är liksom andra länder där på inbjudan av landets regering. Regeringen är vald och legitim. Syftet är att hjälpa regeringen att få bättre kontroll över sin armé och sin egen säkerhet. Det har också skett vissa förbättringar, inte minst vad gäller kvinnors rättigheter i landet. Vi vill förhindra ett inre sönderfall och att det gamla förtrycket kommer tillbaka.

Kan det här påverka opinionen att vilja gå med i Nato?

– Nej, det tror jag inte. Vi har samarbetat med Nato förut, till exempel i Kosovo. Undersökningar visar att två av tre svenskar tycker att samarbete med Nato är bra. Men bara en av fem skulle vilja gå med i Nato.

Riksdagen har godkänt att att svenska rådgivare ingår i afghanska armén, men inte att de är med i strider. Hur kommenterar du det?

– De svenska soldaterna verkar på utbildnings- och samverkansnivå. Så de deltar inte själva i striderna. Men självklart följer de med sin stab överallt, det hör ju till. Hur samarbetet går till går att läsa på Natos hemsida, det är ingen hemlig information.

I slutet av oktober kommer Tolgfors med en ny proposition om Isaf-styrkorna. Generalmajor Brännström hoppas på att trappa upp insatsen till 550 man. Tolgfors vill inte avslöja hur mycket extra resurser det blir, men flaggar för fler på plats.

– Vi har inte råd att låta Afghanistan gå förlorat igen och bli ett laglöst land. Att hämta hem truppen skulle vara att kasta tillbaka Afghanistans befolkning i ett svårt lidande.