Ställde upp i valet – fick sparken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-27

Men nu hoppas vitryske Sergej på mer demokrati

Sergej, 26, ställde upp i valet - och fick sparken.

Nu håller han sig borta från politiken.

– Jag vill inte få problem, säger han på telefon från Minsk till aftonbladet.se.

Sergej Voronkievitj, 26.

Sedan förklarar han förutsättningarna för vårt samtal.

– Vi pratar i telefon, du ringer från utlandet. Till den här telefonen ringer också många politker. Jag är övertygad om att det här samtalet just nu avlyssnas av en tredje part, om du förstår.

Förra året ställde Sergej Voronkievitj, 26, upp i lokalvalet i Vitrysslands huvudstad Minsk där han kandiderade om en plats i stadsparlamentet.

Under valrörelsen kom en så kallad ideolog från stadsförvaltningen till Sergejs arbete, en privat advokatbyrå. Han ville prata med chefen.

Skrev avskedsansökan

– Efter det blev jag ombedd att ta semester. Sedan fick jag skriva en avskedsansökan, så att det skulle se ut som om jag gick frivilligt. I själva verket fick jag sparken, säger Sergej.

Nu skriver han på sin avhandling och vill inte ha fler problem. Från parlamentsvalet på söndag håller han sig borta. Men han stöder sitt partis kandidat, Vladimir Novosiad.

I Sverige brukar vi kalla ditt land för ”Europas sista diktatur”. Stämmer den beskrivningen?

– I en diktatur genomsyras hela livet av politiken, ända från förskolan. Så är det inte här. I Vitryssland kan människor leva utanför politiken. Men det är heller ingen demokrati, ur statsvetares synvinkel. Det är ett auktoritärt styre. Makten ligger i händerna på en eller några få personer. Man gör bäst i att inte syssla med politik och det går bra eftersom ingen tvingar en att göra det, säger Sergej.

Hur populär är presidenten, Aleksandr Lukasjenko?

– Det har skett en förändring. Tidigare skyllde folk på de lokala politikerna om något i samhället inte fungerade. Nu inser fler att det bara finns en person med makt, och det är presidenten. Därför har alla problem börjat förknippas med honom.

– Hans opinionssiffror är låga och det kan bli svårt för honom att vinna nästa presidentval. Om han vinner så är det ett tecken på att resultatet har manipulerats. För varje nytt impopulärt beslut minskar hans popularitet. Nu skyller man på honom om hissen går sönder.

Bryter inte mot lagen

Men vänta nu. Telefonen är ju avlyssnad och här sitter Sergej och pratar om brist på demokrati och att presidenten är illa omtyckt. Får man säga så i det som vi kallar Europas sista diktatur?

– Det finns en lag som säger att man inte får misskreditera Vitryssland. Jag bryter inte mot den lagen. När jag pratade om diktatur och demokrati hänvisade jag bara till vad statsvetarna säger. Det jag sa om presidenten är ett faktum. Jag har aldrig tidigare hört så många äldre människor tala så illa om presidenten.

Men gränsen är hårfin. Sergej berättar om en kvinna som i ett brev till väninnan kritiserade president Lukasjenko. Brevet hamnade i polisens händer och kvinnan åtalades. Om Sergej minns rätt dömdes hon till fängelse.

Hoppfull inför valet

– När människor i det här landet pratar med varandra i telefon så räknar de med att samtalet avlyssnas. Man måste vara försiktig, precis som på sitt arbete. Men jag går aldrig över gränsen. Jag gör ingenting brottsligt när jag pratar med dig.

Sergej Voronkievitj är hoppfull inför valet på söndag.

– Vi har sett förändringar i inställningen till oliktänkande. Det här valet är det första där även oppositionella deltar. Valet blir ett test för Vitryssland. Min kandidat, Vladimir Novosiad, har starkt stöd. Om det går dåligt för honom så är det ett tecken på falskt valresultat.

Men enligt Sergej behöver Vitryssland och presidenten personer som Novosiad - med goda kontakter i väst. Han vill se en dialog mellan EU och Vitryssland. Sanktioner fungerar inte.

– Om man verkar i Vitryssland så kan man också påverka utvecklingen i landet. Bryter man kontakterna så förlorar man inflytande över det som pågår.

ANNONS