Europas sista diktator blickar västerut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-27

På söndag går Vitryssland till val - men med Lukasjenko vid makten tror få på demokrati

Aleksandr Lukasjenko styr sitt land med järnhand.

Europas sista diktator flirtar med väst.

I valet på söndag får flera oppositionella vara med.

Men det är tveksamt om flirten går hem.

– Så länge som Lukasjenko sitter kvar finns det skäl att vara misstänksam säger Jakub Swiecicki på Utrikespolitiska institutet.

Mindre än 100 mil från Stockholm, i Vitrysslands huvudstad Minsk, sitter en man och styr sitt land med järnhand.

Han heter Aleksandr Lukasjenko, är 54 år och har varit landets president i 14 år.

Han bestämmer i stort sett allt. Över lagstiftningen, domstolarna, medierna, polisen och över säkerhetstjänsten, KGB. Oliktänkande får sparken från sina jobb eller kastas i fängelse.

Lukasjenko har ändrat lagen och kan i praktiken vara president tills han dör.

Men Europas sista diktator har ett problem. Han saknar vänner. Bästa kompisen i världen är kollegan i Venezuela, Hugo Chavez.

På söndag går Lukasjenkos folk till parlamentsval. Nu har han sin chans.

Politiska fångar släpptes

– Ett 70-tal personer från oppositionen har kvalificerat sig till att ställa upp i valet. I valet 2004 var det inga oppositionella som fick eller ville ställa upp, säger Alex Voronov, politisk redaktör på Eskilstuna-kuriren och kännare av före detta sovjetstater, som Ukraina och Vitryssland.

Och helt nyligen släpptes tre politiska fångar ur vitryskt fängelse.

Varför händer det här just nu?

– Det är helt klart att den vitryska regimen söker öppningar i andra riktningar än den ryska. Ryssland har blivit en svår partner som ställer krav och som är oberäknelig, säger Alex Voronov.

En gång i tiden skulle Ryssland och Vitryssland gå samman och bilda en storunion, ett mini-Sovjet. Men när den dåvarande ryske presidenten Vladimir Putin föreslog att Vitryssland skulle bli en del av Ryssland sparkade Lukasjenko bakut. Den vitryska självständigheten var viktigare.

Stoppade gasleveranser

Relationerna mellan länderna blev inte bättre när Ryssland 2004 stoppade gasleveranserna till grannlandet. Lukasjenko anklagade Moskva för ”terrorism på högsta nivå.”

Frostiga relationer till Ryssland, vitryssarnas viktigaste handelspartner, och iskallt fördömande i väst. Våren för två år sedan införde EU inreseförbud för Lukasjenko och personer i hans omgivning. USA har gjort samma sak.

Kommer läget förändras nu när oppositionen får delta i valet och politiska fångar har frigetts?

– Att frige politiska fångar räcker inte. Man har sett liberaliseringar förr men som sedan har följts av åtstramningar. Så länge som Lukasjenko sitter kvar finns det skäl att vara misstänksam, säger Jakub Swiecicki.

– I EU har man på goda grunder valt ut Lukasjenko till sin fiende. Det krävs verkligt demokratiska framsteg för att EU ska reagera positivt, säger Alex Voronov.

Hur ser chansen ut för att Europas sista diktatur blir en demokrati?

– Om Lukasjenko försvinner för gott finns hopp om demokrati. Så länge som han sitter kvar blir det svårt. Han är populär eftersom han uppfattas som en stabiliserande kraft. Han ger en viss trygghet och det är viktigare än demokrati för många, säger Jakub Swiecicki.

– Förändringen måste komma inifrån landet. Och för att få en förändring krävs att delar av det etablissemang som i dag stöder presidenten ställer sig på oppositionens sida. Men i dag tjänar de här personerna på det rådande systemet. Både Lukasjenko och personer runt honom har otroligt mycket att förlora på en demokratisering, säger Alex Voronov.

Fakta: Vitryssland

Huvudstad: Minsk

Befolkning: 9,6 miljoner (2007)

Språk: Landet har två officiella språk: Ryska och vitryska. Presidenten pratar för det mesta ryska. Att tala vitryska ses som ett tecken på regimkritik.

Politik: Vitryssland är en republik med presidenten som statschef. Han väljs på fem år. Befogenheterna är stora: Presidenten utnämner regeringschef och ministrar, tillsätter domare, leder säkerhetsrådet och är överbefälhavare. Presidenten utser dessutom hälften av ledamöterna i såväl författningsdomstolen som i valkommissionen. Parlamentet stiftar lagar men i praktiken styr presidenten även här genom att utfärda dekret - tillfälliga lagar. De politiska partierna är svaga och oppositionen är splittrad. Men i valet på söndag ställer ovanligt många oppositionella upp.

Ekonomi: Näringslivet domineras av stora statliga industriföretag. Exporten består främst av maskiner, textilier, livsmedel och industrivaror. Misstankar finns om en omfattande vapenexport, bland annat till Syrien, Libyen, Nordkorea och Iran. På pappret garanteras jobb åt alla. I själva verket är många undersysselsatta eller arbetslösa. Att landet ändå klarar sig så bra ekonomiskt tros bero på en stor ”skuggekonomi” - dold för myndigheterna.

Har en son utanför äktenskapet

Namn: Aleksandr Grigorjevitj Lukasjenko.

Ålder: 54 år.

Familj: Hustrun Galina och sönerna Viktor, Dmitrij och Nikolaj. Den yngste, Nikolaj, fick han enligt ryska medieuppgifter tillsammans med en annan kvinna. Hustrun Galina visar sig sällan offentligt. Makarna bor inte tillsammans.

Karriär: Utbildning från Mogilevuniversitetet och från den vitryska jordbruksakademin. Under 1970- och 80-talen tjänstgjorde han i den sovjetiska armén. Har även varit kolchoz-chef och arbetat inom kommunistpartiet. 1990 valdes han in i det vitryska parlamentet. Fyra år senare blev han landets president. Sedan dess har han stärkt sin makt. 2004 hölls en folkomröstning där gränsen för hur länge samma person får sitta som president togs bort.