Finanskrisen slår mot Oskarshamn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-20

Kommunen ligger back 106 miljoner

Oskarshamns kommuns valde att satsa på realränteobligationer för att öka avkastningen.

Nu kan effekten bli den motsatta. Värdet på investeringen har redan minskat med 106 miljoner kronor.

Om finanskrisen fortsätter kan det bli en förlust på upp emot 300 miljoner, skriver Barometern.

Oskarshamns kommun hoppas på att räddningspaketet i USA ska få bra genomslag, annars kan invånarana i kommunen drabbas hårt.

Kommunens investeringar i realränteobligationer har redan minskat i värde med 106 miljoner kronor och värre kan det bli. Om ytterligare några banker och finansinstitut går i konkurs kan kommunen förlora 300 miljoner kronor, skriver Barometern.

Armin Avdic är nybliven ekonomichef i kommunen och har de senaste veckorna gått igenom kommunens investeringar.

Värdeminskningen är enligt honom just nu 106 miljoner, om den siffran står fast vid årsskiftet måste man skriva ned värdet och kommunens bokslut får en förlust på motsvarande belopp, skriver tidningen.

— Det motsvarar en skattehöjning på 2,50 säger han till tidningen.

Risken större än 106 miljoner

Men risken för kommunen är betydligt större än 106 miljoner. Kommunens före dette ekonomichef investerade kommunens pengar i realränteobligationer. Han har enligt Avdic gjort två inköp ett för 172 262 400 kronor och ett på 130 miljoner. För att få högre avkastning valde han att skriva på en klausul som innebar att hela investeringen skulle gå förlorad om ett par banker och kreditinstitut skulle gå i konkurs.

Om hela beloppet skulle förloras innebär det en rejäl smäll för invånarna i kommunen. Enligt Barometern krävs en skattehöjning på 7,50 procent för att finansiera förlusten om hela investeringen skulle försvinna.

Summan går också att jämföra med att hela kommunens skolverksamhet kostar 500 miljoner om året.

— Det är riktigt mycket pengar. Vi följer utvecklingen hela tiden, men säljer vi nu gör vi en garanterad förlust på över 100 miljoner kronor. Om vi stannar kvar kan det vända och då kanske det inte alls blir någon förlust, säger Armin Avdic till tidningen.