Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Regeringen går mot en mardrömshöst

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-22

FRA, försvaret och en usel opinion är några av orosmolnen

I dag möts regeringen på Harpsund.

De går mot sin tuffaste höst sedan valet.

– Regeringens halvtid är väl inte den bästa man kan tänka sig, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Budgetförhandlingar - och kräftskiva - står överst på programmet när statsminister Fredrik Reinfeldt tar emot sina ministrar på sommarresidenset Harpsund i Sörmland.

Alla fyra regeringspartier har sina hjärtefrågor att kämpa för. Moderaterna vill sänka skatterna med femton miljarder till. Kristdemokraterna vill hellre fylla på i pensionärernas plånböcker. Folkpartiets dröm är att forskningen ska få mer pengar än någonsin och centerpartiet tänker ta strid för Sveriges små- och medelstora företag.

”De håller nog tummarna”

Men lugn. När finansminister Anders Borg går till riksdagen med en färdigskriven budget i slutet av september kommer alla ministrar, från moderater till kristdemokrater, att stå upp och försvara innehållet. Då finns det betydligt värre saker som hotar regeringens arbetsro de närmaste månaderna.

– Höstarna har hittills varit dåliga för regeringen. Först alla avgångarna direkt efter valet och sedan förra höstens Schenströmsaffär och försvarsminister Odenbergs avgång. Så de går nog och håller tummarna för att förbannelsen håller sig borta den här gången, säger Aftonbladets politiska expertkommentator Lena Mellin.

Här är några av rysarna som väntar.

FRA

Sällan har en fråga enat människor från så olika politiska läger. Men proteststormen till trots röstade en riksdagsmajoritet ja till den nya signalspaningslagen i början av sommaren. Från och med nästa år ska Försvarets radioanstalt, FRA, få rätt att spana på all kabelburen trafik som passerar Sveriges gränser. Det betyder mejl, sms, telefonsamtal mm. Under sommaren har kritikerstormen ökat i styrka, även inom regeringspartierna. Bland annat har riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) hotat att rösta med oppositionen för att fälla signalspaningslagen.

– Men jag är helt säker på att regeringen kommer att klara sig ur den här knipan. Man kommer att tillgodose vartenda önskemål som kritikerna har. Jag kan mycket väl tänka mig att man skriver in någonting om att det krävs brottsmisstanke för att spana på enskilda. Regeringen vill inte framstå som storebror, säger Lena Mellin.

Försvaret

”Sverige kan inte längre försvaras” var kontentan av ÖB Håkan Syréns kommentar till de kraftiga besparingar som väntar försvaret. Just nu skriver regeringen på en proposition som ska slå fast en ny inriktning för svenskt försvar. Efter Rysslands intåg i Georgien och det uppskruvade tonläget mellan öst och väst kräver många att försvarsminister Tolgfors ska tänka om och sluta skära i budgeten. Senast i raden är regeringskollegan och folkpartiledaren Jan Björklund.

Internationell finanskris

Sveriges ekonomi är god och budgetöverskottet rekordstort. Ändå slipper vi inte undan den internationella lågkonjunkturen. Tillväxttakten har stannat av, inflationen är högre än på länge och Riksbanken flaggar för nya räntehöjningar.

– Regeringen bär inte själva ansvaret för det här men det sämre läget färgar ändå bilden av regeringen, säger Lena Mellin.

Färre jobb

Arbetslösheten ökade något i juli i år jämfört med förra året enligt SCB:s arbetskraftsundersökning. I juli var 5,8 procent av arbetskraften utan jobb. Dessutom ökar varslen och antalet lediga platser minskar.

– Det här är regeringens vinna- eller försvinnakort. Arbetslöshetssiffran måste vara lägre på valdagen 2010 jämfört med valet 2006, säger Lena Mellin.

Opinionen

Kräftgången fortsätter. I juni hamnade den borgerliga alliansen drygt 13 procent efter s, v och mp i Sifos mätning.

– Man har inte lyckats vända opinionen alls. Om inte annat så kan det sänka regeringens humör ganska rejält, även om man försöker vifta bort det, säger Mellin.

Finns det inga ljuspunkter för regeringen?

– En ljuspunkt är att de har infriat sina löften till väljarna. En annan är att samarbetet mellan allianspartierna verkar fungera väldigt bra. Alla enskilda statsråd är inställda på att det här ska lyckas. Lite längre fram så kan EU-ordförandeskapet nästa år gynna Fredrik Reinfeldt personligen, och därmed hela regeringen. Där kommer han av allt att döma att få samma roll som Göran Persson hade. Han får spela första fiolen och framstå som en statsman på den internationella scenen.