Polis får bara spåra mobil som används

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-15

JK: Brottslingars påslagna telefoner får inte spåras

Polisen får bara spåra mobiler som används.

Beslutet från JK medför att inte ens misstänkta brottslingars påslagna telefoner – som inte används – kan spåras.

Justitiekansler Göran Lambertz.

Åklagare och poliser använder ibland hemlig telefonövervakning för att få fram uppgifter om personer som är misstänkta för brott. Inhämtningen av uppgifter sker då när den misstänkta personen ringer eller blir uppringd.

Men enligt en anmälan till justitiekanslern (JK) används även signalen från telefonerna för att ta reda på var en person befinner sig. Det uppger SVT:s Rapport.

Aktiv telefon krävs

Enligt lagen om teleövervakning är det förbjudet, skriver JK i sitt beslut.

Telefonerna måste nämligen aktivt användas när de spåras.

Operatörerna får inte heller lämna ut positionsuppgifter om inte mobilägaren anonymiseras eller godkänner att uppgifterna lämnas ut.

"Lagen borde ändras"

JK anser dock att brottsutredare behöver kunna använda den här typen av spårning och menar att lagen borde ändras.

Göran Lambertz medger han att genom sin tolkning av lagen till viss del nu bakbinder polisen i jakten på misstänkta brottslingar. Samtidigt menar han att hans beslut är viktigt i ett större perspektiv:

"Viktigt med lagstöd"

– Det är viktigt för samhället att se till att brottsbekämpande myndigheter har lagstöd för sitt agerande. Polis och åklagare ska inte kunna bestämma själva hur de kan agera med tvångsmedel och spaningsmetoder, säger Göran Lambetrz till SVT:s Rapport.

Aftonbladet.se har varit i kontakt med ansvariga vid både Rikspolisstyrelsen och justitiedepartementet vilka båda meddelar att man ännu inte har hunnit sätta sig in i beslutet och därför inte vill uttala sig.

ANNONS