Nuder skrev bok med riksdagslön

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-30

Förre finansministern Pär Nuder har inte deltagit nämnvärt i riksdagen på länge – trots månadslönen på 52 900 kronor.

Däremot har han under våren hunnit skriva en bok som kommer ut i höst.

Pär Nuder.

I januari i år blev Pär Nuder petad som ekonomiskpolitisk talesman för socialdemokraterna. Han lämnade då sin plats i finansutskottet. Sedan dess har han valt att inte sitta i något utskott, där det mesta av riksdagens arbete försiggår.

Han har under våren inte deltagit i en enda av riksdagens debatter. Den senaste var den 21 november förra året. Han har inte heller skrivit någon enda motion under våren. Den senaste med Nuders underskrift är från oktober.

Samma sak gäller skriftliga frågor eller interpellationer (längre frågor). Den senaste och hittills enda skriftliga frågan från Nuder sedan 2006 är från den 14 december 2007. Av riksdagens 33 voteringsdagar under våren har Nuder varit frånvarande vid drygt en tredjedel, 36 procent.

Carl Bildt

Riksdagens regler för arvodet utgår från att ledamöterna arbetar med sitt uppdrag 365 dagar om året. Därför har de till exempel ingen semester eller semesterersättning. Om de har för avsikt att göra något annat under en viss tid kan de begära ledigt, varvid en ersättare tas in.

På 1990-talet fick den dåvarande moderatledaren Carl Bildt kritik för att han inte gjorde det utan uppbar full riksdagslön trots mycket sporadisk närvaro. Även många moderater ansåg det ohållbart att Bildt skulle kandidera ytterligare en mandatperiod 2002, vilket han heller inte gjorde.

Men socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg vill inte se några paralleller.

Självbevarelsedrift

– Nja, det var väl mer uppseendeväckande med Bildt. Han var ju partiledare medan Pär Nuder är vanlig riksdagsledamot. Men det är en mellanperiod för Pär just nu, han har varit ekonomiskpolitisk talesman, men ambitionen är att han ska komma tillbaka med andra arbetsuppgifter, säger Österberg till TT.

TT: Hur länge kan man uppbära riksdagsarvode utan att vare sig sitta i något utskott, delta i debatter eller skriva motioner?

– Det finns nog en självbevarelsedrift här som gör att det brukar lösa sig självt. Vill man bli återvald, så måste man ju visa vad man har gjort, säger Sven-Erik Österberg.

Pär Nuder själv vill inte svara på frågan hur han företrätt sina väljare i riksdagen under våren. Inte på några andra frågor heller.

Titeln på hans bok är Stolt men inte nöjd.

TT