Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Schwarzenegger förbjuder transfetter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-26

Kalifornien först ut med bannlysning på matställen

Arnold Schwarzenegger, guvernör i Kalifornien.

Transfetternas dagar på restauranger i Kalifornien är räknade. Delstaten har som första stat i USA beslutat att bannlysa transfetter på matställen.

Guvernör Arnold Schwarzenegger skrev i fredags under lagen, som förbjuder att transfetter används på restauranger, kaféer, bagerier och andra ställen som säljer färdiglagad mat.

Kalifornien brukar vara trendsättare bland de amerikanska delstaterna och guvernör Schwarzenegger vill gå i bräschen för ett hälsosamt leverne.

– Kalifornien är ledande i frågor om hälsa och näringslära, och jag är glad att föra den traditionen vidare genom att låta delstaten bli den första i nationen som fasar ut transfetter, sade en nöjd guvernör enligt Los Angeles Times.

Lagen träder i kraft i början av 2010 men vissa delar börjar gälla först året efter.

Onyttigt fett

Transfetter bildas genom att flytande växtoljor ”härdas”. På kemisk väg blir fettet hårdare med bland annat sprödare och mer hållbara produkter som resultat. Men maten blir också onyttigare då det omättade fettet blir mättat. Transfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Samtidigt som den nya lagen välkomnades av föreningen för hjärtsjuka protesterade Kaliforniens restaurangförbund. Vice ordförande Lara Dunbar säger till New York Times att branschen redan har gått konsumenterna till mötes och tagit bort transfetter.

”Inte lösningen”

– Vårt motstånd är filosofiskt. Att förbjuda en produkt är inte nödvändigtvis lösningen. Vi tycker inte att man behöver ett påbud, säger Dunbar.

Flera städer i USA, såsom New York och Philadelphia, har redan infört liknande förbud.

I Danmark får enligt lag transfett utgöra högst två procent av fettmängden i ett livsmedel. Sveriges folkhälsominister Maria Larsson (kd) har dock sagt nej till ett liknande förbud i Sverige.

I maj beslutade Södertälje kommun att bannlysa transfetter i kommunens kök.

TT