Betongblock rasade över bil - en död

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-15

Tre människor klämdes fast – en avled och två skadades allvarligt

En svår arbetsplatsolycka inträffade i Kista i norra Stockholm på tisdagseftermiddagen.

En person omkom och två fördes med ambulans till Karolinska sjukhuset.

– Precis när bilen framför oss kom ut ur tunneln rasade tre-fyra betongblock över fordonet. Bilen blev helt mosad, säger Rammtin Avar,19.

Olyckan skedde vid halv fem på tisdagseftermiddagen. Flera betongblock föll ner över Hanstavägen och totalt blev tre personer fastklämda under rasmassorna.

Svårt skadade

En avled, och två fördes till sjukhus mycket svårt skadade, uppger Karolinska sjukhusets presstjänst. De skadade är en byggarbetare och en bilförare.

– Bilföraren är en man i 25-årsåldern. Han har mycket allvarliga skador. Byggnadsarbetaren är en man i 60-årsåldern som fått frakturer, säger Magdalena Henriksson vid Karolinskas presstjänst till TT.

– Det pågår en kommersiell utbyggnad av Kista galleria. Det är delar av den konstruktionen som har fallit ner, säger Mats Freij, presschef på trafikkontoret i Stockholms Stad.

Enligt ett vittne rasade betongblocken efter att en balk, lyft av en lyftkran, slagit i en byggkonstruktionen

Ytterligare fyra personer är svårt chockskadade.

Svårt komma fram

Inledningsvis hade räddningstjänsten svårt att komma fram till de skadade:

– Det finns minst en person under bron, som vi inte kunnat nå fram till ännu. Vi vet inte om han eller hon lever. En bil ska också finnas under rasmassorna och vi vet inte om det är några människor kvar i den, sade Johan Winsnes, ledningsoperatör vid räddningstjänsten, i inledningsskedet.

Vid klockan 17.45 letade ett antal räddningsenheter fortfarande efter människor i rasmassorna. Arbetet försvårades av säkerhetsrisker för räddningspersonalen.

Kaos i tunneln

Rammtin Avar, 19, blev vittne till olyckan.

– Jag och min mamma kom körande i en tunneln, som leder till byggarbetsplatsen. Precis när bilen framför oss kom ut ur tunneln rasade tre-fyra betongblock över fordonet. Bilen blev helt mosad. Det känns otäckt – det kunde ha varit jag, säger han.

Efter raset uppstod kaos i tunneln.

– Min mamma, som körde bilen, fick panik. Vi försökte backa men bilen bakom stod stilla.

Hanstavägen kommer att vara avstängd för röjningsarbete under onsdagen, eventuellt längre, och trafiken leds om.

Varför var vägen, med hänsyn till bygget, inte avstängd redan innan?

– Det är inget ovanligt att man bygger nytt på det här sättet. Det handlar bara om att ha en säker arbetsplats och det finns oerhört hårda regler om detta. Vi utgår i nuläget från att alla tillstånd finns och att detta var en tragisk olycka, säger Mats Freij på gatukontoret.

Händelsen rubriceras som en arbetsplatsolycka.

Vet du mer? Har du uppgifter, video,
bilder?