Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Parterna i busskonflikten träffas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-13

Dödläget i busskonflikten är över. Parterna ska träffas och förhandla.

Kommer de inte överens utvidgas strejken till Skåne – där långa bilköer kan bli följden.

På måndag, en vecka efter att förhandlingarna kring det senaste budet i busskonflikten strandade, ska Bussarbetsgivarna och Kommunal träffas igen.

– Det är ingen som har kommit med något bud, men vi har pratat med varandra och bestämt oss för att träffas och försöka hitta en lösning, säger Peter Jeppsson, vd på Bussarbetsgivarna, till TT.

Kommer parterna inte överens utvidgas strejken vid midnatt mellan måndag och tisdag till ett antal bussbolag i Skåne, som tillsammans kör runt 90 procent av stadstrafiken och regionala busslinjer i länet.

– Vi räknar med att strax under 100 000 skåningar kommer att drabbas, säger Göran Lundblad, trafikchef på Länstrafiken i Skåne, till TT.

Långa bilköer

Enligt Göran Lundblad har många skånska bussåkare också tillgång till bil. Därför tror han att biltrafiken kommer att öka ganska kraftigt.

– Vi har redan bilköer vid infarterna till städerna. Står bussarna stilla lär den situationen förvärras betydligt.

Mellan de allra flesta Skånska städer utom Trelleborg finns tåg som alternativ till bussen. Göran Lundblad tror inte heller att många resenärer inom städerna kommer att lämnas utan alternativ.

– Det handlar inte om så långa sträckor. Inom Malmö tar det som längst en halvtimme att ta sig någonstans med cykel.

Evenemang kan bli förlorare

Förlorare i strejken kan i stället bli två evenemang som går av stapeln i veckan.

– Falsterbo Horse Show och beachhandbollen i Åhus brukar tillsammans dra uppemot 50 000 besökare. Men dit tar många bussen, säger Göran Lundblad.

Länstrafiken i Stockholm och Västerbotten har sagt att man ska kompensera resenärer med periodkort som blir obrukbara i och med strejken. Men i Skåne har inget sådant beslut fattats.

– Vi har sagt att blir strejken kortvarig ersätter vi inte, men blir den långvarig ska vi kompensera dem med periodkort. Men vi har inte bestämt en gräns för när strejken blir långvarig, säger Göran Lundblad.