Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”Jag vill inte se det partiet i riksdagen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-09

Göran Hägglund ägnade stor del av sitt Almedalstal åt sverigedemokraterna

VISBY Nu tar Göran Hägglund fajten med sverigedemokraterna.

– Partiledaren jämför Zlatan med en legosoldat och för några år sedan gjordes hitlerhälsning på partimötena. Det partiet vill inte jag se representerat i Sveriges riksdag, sa kd-ledaren när han talade i Almedalen i kväll.

En opinionsmätning gav nyligen sverigedemokraterna lika starkt stöd som kristdemokraterna. Men det är inte därför som Hägglund nu på allvar tar upp kampen mot det främlingsfientliga partiet.

– Det är viktigt att vi säger ifrån så att människor inte tror att det här är ett parti som kan hjälpa dem, sa kd-ledaren när han mötte pressen tidigare i dag.

Han fortsatte i sitt tal:

– Det var inte många år sedan som medlemmar i just det partiet dök upp i naziuniform och gjorde hitlerhälsning på partimöten.

Och i sverigedemokraternas värld skulle en av Europas bästa fotbollsspelare, Zlatan Ibrahimovic, egentligen inte platsa i det svenska landslaget.

Andra generationens invandrare

– Partiledaren Jimmie Åkesson har jämfört Zlatan med en legosoldat. Någon som inte naturligt hör hemma i laget. Någon som tillfälligtvis ställer upp för egen vinning.

– Detta är den människosyn som är grunden för sverigedemokraterna, sa Hägglund.

Och logiskt sett borde ju i så fall också kd-ledaren själv ses som en legosoldat. För precis som Zlatan är han andra generationens invandrare. Föräldrarna och brodern kom till Sverige från Finland på 1950-talet.

Integrationspolitiken har misslyckats i Sverige, sa Hägglund. Men det är inte invandrarnas fel.

– Problemen är skapade genom politiska beslut. Det måste vi ta ansvar för.

Behövs politiska alternativ

Den antirasistiska tidskriften Expos chefredaktör Daniel Poohl tycker det är bra att kd-ledaren tar upp frågan i Almedalen. Men viktigast är vad Hägglund gör när han kliver ner från talarstolen.

– Alla partier måste fundera över hur de ska få väljare överhuvudtaget. Och det som behövs är större skillnad mellan partierna så att människor ser alternativ. Sedan måste politikerna sluta upp med att beskriva Sverige som ett land befolkat av svenskar och med en stor klump invandrare.

Daniel Poohl tolkar också Hägglunds tal som del i en ren överlevnadsstrategi.

– Han måste markera att kd skiljer sig från sd. Sverigedemokraterna har ju under de senaste åren försökt profilera sig genom samma värden som också kristdemokraterna står för.