FRA-motståndare hotad i riksdagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-26

”Jag skulle bli utfryst för resten av mitt liv”

Camilla Lindberg (fp) var tidigt kritisk till FRA-lagen.

Hon uttryckte sina tvivel och sa att hon skulle rösta nej.

Då blev hon hotad av kollegor.

Camilla Lindberg (fp) var den enda som röstade nej till FRA-förslaget.

– Jag skulle bli utfryst för resten av mitt liv, berättar hon för aftonbladet.se.

Camilla Lindberg, 34, är besviken över sättet hennes åsikter och argument mottogs på.

– Det är onödigt att bete sig så barnsligt. Det hjälper inte att säga att jag inte kommer ha några kompisar kvar. Jag vill hellre prata som en vuxen människa om varför jag känner så starkt för ett nej, i stället för att bli behandlad som ett barn och att folk kommer med tomma hotelser, säger hon.

”Tufft och hårt”

Hon understryker att hon tycker om sitt parti och regeringen och att hon inte vill bråka. Men hon är chockad över det bemötande hon fick.

– Jag förstår att politik är tufft och hårt. Men jag kan säga så här: Jag hade ett liv innan folkpartiet. Det här är inte mitt liv. Det är en jättestor ära att få representera folkpartiet Dalarna men jag kan inte godta vad som helst.

”Svikare” och ”hycklare”. Så kallades de som tvivlade inför att rösta igenom FRA-lagen. Påtryckningar som gjorde det svårt att våga stå för sina egna åsikter.

– Det visar vilken press de här personerna utsattes för, säger Camilla Lindberg.

Stort stöd

Camilla Lindberg har fått ett stort stöd från svenska folket, något som hon är tacksam för.

– Jag har fått många vackra blommor och jag får ha det kvar i minnet. när jag är helt utfryst, säger hon och skrattar lite.

Camilla berättar att hennes kollegor är "vuxna och trevliga människor".

— Jag tror inte att de ska frysa ut mig på något sätt. Men att man försöker säga sådana saker är oacceptabelt. Det finns ingen vuxen människa som vill bli behandlad på ett sådant sätt.

Hon tror inte att det hon har råkat ut för är unikt för folkpartiet.

– Vårt parti har varit mer öppet och visat mer förståelse än andra partier. Men det är klart att det finns partipiskor, ett negativt drag som jag dock inte är förvånad över. Men partipiskan är minst lika hård i andra partier.

Hon är nöjd med sin kommunikation med partiledaren Jan Björklund och partisekreteraren Erik Ullenhag som hon anser har bemött henne med respekt.

Gör sig omöjlig

Camilla, som har varit verksam inom politiken sedan 2004, är osäker på hur hennes framtid inom politiken kommer att gestalta sig.

– Jag gör mig ju ganska omöjlig.

Omöjlig?

– Ja, nu när jag exempelvis pratar med dig. Det gör ju inte min situation lättare.

Men är det inte bra att stå för sina åsikter och väcka debatt?

– Man önskar att det vore så.

Nu ser Camilla Lindberg fram emot sommarledigheten.

– Jag ska vara i sommarstugan och sedan ska jag till Almedalen. Jag ser sedan fram emot att vara hemma med familjen och ta det lugnt, berättar hon.