Tsvangirai hoppar av

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-22

Oppositionsledaren drar sig ur presidentvalet i Zimbabwe

HARARE. Det besinningslösa våld som skakat Zimbabwe fick till sist oppositionsledaren Morgan Tsvangirai att dra sig ur presidentvalet.

Men Robert Mugabe klamrar sig bara starkt ifrågasatt kvar vid makten.

Tsvangirai.

Våldet – vars lejonpart FN och västdiplomater skyller på regeringssidan – kan dock visa sig vara ett trubbigt maktredskap i längden. Trots att Tsvangirai ger upp är Mugabes position underminerad, anser Tom Cargill, Afrikachef på den ledande brittiska tankesmedjan Chatham House.

– Myten om att Mugabe inte går att besegra är krossad, i regionen och till viss del inom Zimbabwe.

Tsvangirai sade att han hoppar av av hänsyn till väljarna, och att våldet gjort det omöjligt att hålla ett rättvist val.

– Vi kan inte be folk att rösta den 27 när det kan kosta dem deras liv, sade oppositionsledaren.

”Folkmord”

Inte heller presskonferensen i Harare där MDC-ledaren kungjorde sin reträtt undgick det hot om våld som hänger tungt över människor i Zimbabwe. Tusentals unga regeringstrogna milismän – som strax innan brutit upp MDC:s valmöte – vakade utanför.

– Robert Mugabe har förklarat krig genom att säga att kulor ersatt röstsedlarna, sade Tsvangirai och manade FN, Afrikanska Unionen och södra Afrikas samarbetsorganisation SADC att ingripa för att hindra ”folkmord” i Zimbabwe.

Sydafrika reagerade snabbt med att vädja till MDC om att inte stänga förhandlingsdörren. Den är ännu öppen, svarade Tsvangirai.

Sydafrikas president Thabo Mbeki – som tidigare tassat försiktigt runt Mugabe – ska i veckan ha manat Mugabe att gå med på maktdelning. Och Brian Raftopolous, analytiker på Zimbabweinstitutet, ser Tsvangirais besked mer som ett utspel för att pressa Mbeki till krafttag.

Kan underlätta

Tsvangirai har inför den avgörande presidentvalsomgången drabbats av hårt motstånd från regimen samtidigt som stödet från omgivande nyckelländer som Sydafrika varit skralt.

Grannländernas tålamod har dock trutit rejält på senare tid. SADC har dömt ut valet och manat medlemsländernas presidenter att rädda Zimbabwe.

– Det blir svårare nu eftersom Mugabe kan hävda sitt presidentskap på laglig grund. (Men) märkligt nog kan avhoppet underlätta en förändring eftersom Mugabe bara vill avgå från en styrkeposition, säger Cargill.

Regeringspartiet Zanu-PF hävdar att oppositionsledarens avhopp är dennes enda möjlighet att undvika en förödmjukande förlust. Men justitieministern underströk samtidigt att Tsvangirai måste bekräfta sitt avhopp skriftligen innan valet kan ställas in.

Morgan Tsvangirai

Morgan Tsvangirai föddes 1952 i centrala Zimbabwe. Hans far var murare.

Han arbetade i gruva innan han blev generalsekreterare för landsorganisationen ZCTU. 1999 valdes han till ledare för det nybildade oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC).

MDC chockade president Mugabes parti Zanu-PF genom att först vinna en folkomröstning och sedan erövra 57 mandat i 2000 års parlamentsval.

Inför presidentvalet 2002 frikändes Tsvangirai från att ha konspirerat för att låta mörda Mugabe. I valet förlorade han knappt mot Mugabe. Utländska valobservatörer underkände dock valet.

MDC splittrades i två falanger 2005, efter att Tsvangirai anklagats för diktatorsfasoner.

Tsvangirai greps vid ett protestmöte 2007 och misshandlades av polis – en händelse som stärkte hans ställning som oppositionsledare.

I den första omgången av årets presidentval vann Tsvangirai, men han lyckades inte säkra egen majoritet.

Våldsamt val i Zimbabwe

President Robert Mugabe förlorade första omgången av presidentvalet den 29 mars mot ledaren för oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC), Morgan Tsvangirai. Men enligt det omstridda, officiella valresultatet vann Tsvangirai med mindre än 50 procent av rösterna. Därför krävs en andra avgörande omgång den 27 juni.

Robert Mugabe har styrt Zimbabwe i 28 år sedan hans befrielserörelse störtade en apartheidregim.

Det en gång rika landet är i dag utfattigt. Mugabes regim förtrycker oliktänkande och har kört ekonomin i botten.

Ett 80-tal anhängare till oppositionen har mördats av regeringssidan sedan i mars, enligt MDC. Ett otal oppositionella har fängslats, valmöten har förbjudits och oppositionens valkampanj via medier har försvårats.

TT-Reuters