Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

IT-företag undviker Sverige efter FRA-lag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-19

”Flera stora företag vill inte satsa här”

Sverige går miste om stora investeringar från multinationella IT-företag. FRA-lagen gör att de inte vill lägga sin verksamhet här, enligt myndigheten Invest in Sweden Agency.

– Vi har fått tydliga besked från flera stora företag att de inte vill satsa här, säger Bengt-Åke Ljudén, försäljningschef på Invest in Sweden Agency (ISA), en statlig myndighet som hjälper utländska företag till Sverige.

Sverige lämpar sig annars särskilt väl för internetoperatörer som kräver tillgång till energi och kyla för sina servrar, enligt Ljudén.

– Vi får väldigt många förfrågningar från företag som vill bygga upp stora datacenter, säger han till TT.

Multinationella företag

Ljudén vill inte berätta vilka företag han varit i kontakt med men betonar att det handlar om multinationella företag. Främst är det företag som har hand om andra företags datatrafik. Sedan debatten om FRA-lagen inleddes har de undvikit Sverige, enligt ISA.

– De vill inte riskera något. De säger till oss att de inte kan operera på en marknad där deras kunder kan bli avlyssnade, säger Ljudén.

Inte bara arbetstillfällen och investeringsvilja går förlorad på grund av FRA-lagen, menar Anne-Marie Fransson, generaldirektör på IT- och telekombolagens branschorganisation. Också anseendet som IT-nation får sig en törn.

– Det här är inte bra för Sverige. Vårt rykte kommer att försämras, säger hon till TT.

Många företag som planerar att investera i Europa kommer att välja andra länder, tror Fransson.

– Den som vill etablera sig på den europeiska marknaden kommer inte hit. De vill inte att datatrafiken ska gå genom Sverige, säger hon.

Flyttade servrar

IT-företaget Intel har nyligen investerat stora pengar i Sverige i utbyggnaden av fjärde generationens mobiltelefoni. Tvärtemot ISA tror Carl-Daniel Norenberg, affärsutvecklare på Intel, inte att FRA-lagen har betydelse för investeringsviljan.

– Det här påverkar inte på något sätt vår verksamhet. Vi rullar på som vanligt, säger han till TT.

Andra företag har redan agerat. Tidigare i år flyttade Telia Sonera sina finska kunders mejlservrar från Sverige till Finland. Krav hade dykt upp från finska myndigheter om att trafik inte skulle kunna avlyssnas. På torsdagen ville företaget inte säga om de planerar fler liknande åtgärder.

– Vi kommer att studera lagförslaget för att se vad det betyder för våra kunder, säger presschefen Jan Sjöberg till TT.

Förra året uppgav Google:s ansvarige för integritetsfrågor till tidningen Internetworld att de inte tänker investera i Sverige om lagförslaget går igenom. Google ville på torsdagen inte kommentera frågan.

Sofia Tanaka/TT