”Det handlar inte bara om ett knapptryck”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-16

Därför vågar så få rösta nej till FRA-lagen

Fyra röster är allt som krävs för att fälla den hårt kritiserade signalspaningslagen.

Ändå tror få att det blir så.

– Partidisciplinen är stark i Sverige, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

På onsdag morgon står Sveriges riksdag i händelsernas centrum. För då händer det ovanliga att ett antal riksdagsledamöter kan komma att rösta emot det egna partiets och den egna regeringens vilja.

Flera ledamöter, bland dem Annie Johansson (c), Fredrick Federley (c) samt Birgitta Ohlsson (fp), har de senaste dagarna fått tusentals mejl från väljare som vädjat om en sak: Rösta nej till förslaget som vill ge staten rätt att övervaka mejl, fax och telefonsamtal som passerar Sveriges gränser.

Ändå har de tvekat in i det sista. Varför?

– Vi har en kultur som går ut på att man röstar enligt den linjen som partiet har kommit överens om, säger Annie Johansson till aftonbladet.se.

Hänsyn till partiet

– Samtidigt sitter jag i riksdagen för att göra det som väljarna satt mig där att göra.

Annie Johansson har bestämt sig. Men tänker inte avslöja hur hon lägger sin röst förrän frågan debatteras i riksdagen i morgon.

Birgitta Ohlsson har också bestämt sig. Inte heller hon vill berätta om det blir ja- eller nej-knappen när det är dags för beslut på onsdag.

– Det handlar inte bara om att trycka på en knapp. Man kan känna att man har uppbackning från väljarna i en viss fråga, men samtidigt har man partilojaliteten att ta hänsyn till.

I Sverige röstar vi av tradition på ett parti, inte på en politiker. De politiker som företräder ett parti väntas också rösta i enlighet med partiets linje.

– Att gå emot partilinjen är att passera en hög tröskel, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

Partipiska och bestraffningar

Det talas om partipiska och risk för bestraffningar för den som ändå kliver över tröskeln. Och i slutändan kan man bidra till att fälla den egna regeringen.

– Skulle jag och alla andra alltid rösta efter egen övertygelse i alla hjärtefrågor så skulle vi snart inte ha någon alliansregering kvar, säger Staffan Danielsson, centerpartiets representant i försvarsutskottet.

– Det skulle innebära en knäck för regeringens trovärdighet om förslaget inte går igenom, säger Lars Lindblad, moderaternas gruppledare i riksdagen.

– Jag har stor respekt för att det finns olika synpunkter men samtidigt måste vi kunna leverera beslut när det krävs för ett trovärdigt regeringsunderlag.

Och Roger Tiefensee, centerns gruppledare i riksdagen, kommer att försöka övertyga alla tveksamma att trycka på ja-knappen på onsdag.

– Ja, det kommer jag att göra.

Vad riskerar den ledamot som går emot partilinjen?

– Det är inte så att vi håller på med någon slags bestraffning utan det handlar om sakliga och goda argument.

– Men som gruppledare värnar jag om att gruppen ska hålla ihop och ha förtroende för varandra.

Personval spelar in

Fast för riksdagsledamöter som Annie Johansson, Birgitta Ohlsson och Fredrick Federley är det inte lika enkelt. För de har hamnat i riksdagen tack vare personvalet. Väljare har kryssat in dem mer för deras åsikters och mindre för deras partitillhörighets skull.

– Det ligger också i vågskålen när jag fattat mitt beslut, säger Annie Johansson.

– Mitt beslut bygger på tre saker: Min egen liberala ideologi, vad de som röstat på mig säger samt frågan om jag kan se mig själv i spegeln dagen efter ett beslut, säger Birgitta Ohlsson.

Aftonbladet.se har sökt också Fredrick Federley men utan resultat.

Fakta: FRA

FRA, Försvarets radioanstalt, är en civil myndighet som hör till försvarsdepartementets verksamhetsområde.

Huvuduppgiften är signalunderrättelsearbete på uppdrag av regering och myndigheter.

FRA leds av en generaldirektör. Förnärvarande heter han Ingvar Åkesson.

Runt 650 personer jobbar på FRA.

Huvudkontoret ligger på Lovön utanför Stockholm.

Kritikernas argument

Inskränkning av den personliga integriteten

Du är alltid övervakad när du kommunicerar via mejl, fax, telefon, sms eller besöker internetsajter.

Missbruk

Historiskt sett har övervakning missbrukats. Säpo har under åren samarbetat över gränserna och även läckt ut känslig information. Kan man lita på FRA?

Osäkerhet

Bland många organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter finns en oro att nu kontakta Sverige. Nu övervakas ju allt som skickas till och från Sverige.

Hotar källskyddet

Den nya lagen hotar det grundlagsbefästa källskyddet och utgör ett hot mot pressfriheten. All grävande journalistik blir lidande. Källor blir rädda för att information blir läst.