Nu röstar Irland om EU:s framtid

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-12

Irländarna är ensamma om att folkomrösta

Klockan åtta svensk tid öppnade vallokalerna och stänger inte förrän 23 i kväll. Folkomröstningen om ett nytt EU-fördrag, det så kallade Lissabonfördraget, har inletts på Irland.

Några så kallade vallokalsundersökningar kommer inte, enligt samstämmiga uppgifter till olika medier, att genomföras, och slutresultatet väntas inte bli klart förrän fredag eftermiddag.

– Alla håller andan nu. Jag tror det kommer att vara valvakor på tv under natten men förhoppningsvis kommer det väl ut lite preliminära siffror innan, Carl Fredrik Bergström, docent i europarätt.

Irland är det enda EU-land som folkomröstar om Lissabonfördraget. I de övriga länderna i 27-nationersunionen avgörs frågan i de respektive ländernas parlament.

Hittills har opinionsundersökningar pekat på att det blir mycket jämnt mellan ja- och nej-sidan i den irländska folkomröstningen.

– Jag tror det är oerhört svårt att säga på förhand hur det blir. Det kan nog gå hursomhelst även om jag tror att det är ett visst övertag för nej-sidan, säger Carl Fredrik Bergström.