Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Svensken knyts till maffianät

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-04

Medlemmarna i ligan bakom rekordrånet i Berlin 1995 kom huvudsakligen från två maffialiknande brottsnätverk i Tyskland.

Andremannen i ligan dömdes 1996 till 12 års fängelse.

Han är storebror till den 32-åring som i dag häktades som misstänkt för inblandning i rånet.

Så här såg tunneln ut. Den var sofistikerat byggd, med belysning och dragen el.

– Männen bakom ligan kom från två familjer som är mycket tungt brottsbelastade här i Tyskland, säger Nico Wingert, reporter på tidningen Berliner Kurier, som har skrivit mycket om ”tunnelgangsterligan”, som ligan kallas i Tyskland. Det är familjebaserade nätverk som sysslar med allt ifrån rån, narkotikahandel, vapenhandel och prostitution till ekonomisk brottslighet, pengatvätt och handel med stulna bilar.

Flydde till Libanon

Sex män dömdes redan 1996 för rånet. Huvudmannen kommer från ett av de bägge familjebaserade brottsnätverken och andremannen, som alltså är 32-åringens storebror, från det andra. De dömdes till 13 respektive 12 års fängelse 1996.

32-åringen var bara 19 år gammal 1995. Efter rånet flydde han till Libanon där han greps av libanesisk polis samma år.

– Tyskland försökte få honom utlämnad redan då, men eftersom han var statslös fast ändå bodde i Libanon blev han dömd för det grova rånet till tre års fängelse i Beirut, säger Ulf Forsberg, chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Förvånad

Han släpptes 1999. 2001 flyttade han till Sverige. Här har 32-åringen skaffat familj och har tre barn.

– Han lever ett etablerat liv och är mycket förvånad och bestört över att bli gripen för det här brottet en gång till. När han dömdes i Libanon var det mot hans nekande, säger 32-åringens advokat Olof Swedjemark.

Att tyska myndigheter nu vill ha honom utlämnad från Sverige tolkar åklagare Forsberg som att de inte tycker att tre års fängelse är tillräckligt straff för ett så grovt rån.

– Det är fullt möjligt att enligt gällande lagstiftning lagföra en person i två olika länder för samma brott. Med tanke på hur långa straff de övriga dömda fick kan man förstå att tyskarna nog har ett längre straff i sikte för 32-åringen.