Aftonbladet

Dagens namn: Uno

”Det här drabbar de långtidssjuka”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-04

Hård kritik när nya sjukförsäkringsregler klubbas i riksdagen i dag

Från och med i sommar blir det tuffare att vara sjuk.

I dag klubbar riksdagen igenom de hårt kritiserade nya sjukförsäkringsreglerna.

– Det här kommer att leda till ökat utanförskap, säger Marianne Lindberg som startat ett upprop mot regeringens förslag.

De nya sjukförsäkringsreglerna har fått hård kritik. Mannen på bilden har inget med artikeln att göra.

I går stod hon, som ordförande för Kommunal i Norrbotten, på Mynttorget i Stockholm och talade emot den nya lagen.

I eftermiddag lämnar hon tillsammans med andra från förbundet över drygt 60 000 namnunderskrifter till Socialdepartementet.

Ansvarig minister Cristina Husmark Pehrsson (m) vill inte ta emot dem personligen.

– Hon vågar väl inte möta oss, säger Marianne Lindberg.

Sjukpenning ett år

De nya reglerna innebär bland annat att ingen ska få sjukpenning längre än ett år. Undantag görs för personer som ”drabbats av en mycket allvarlig sjukdom.”

För att undvika att det går så långt ska den som blir sjuk regelbundet testas mot arbetsmarknaden. Under de första tre månaderna ska Försäkringskassan ta reda på om den sjuke trots allt skulle kunna klara av sitt vanliga jobb. Kanske kan arbetsplatsen anpassas?

Efter tre månaders försäkring ska man se om den sjuke kanske skulle kunna klara av andra uppgifter på samma arbetsplats. Om ett halvår går utan resultat ska man börja titta på den övriga arbetsmarknaden.

”Stopp för slöseriet”

– Nu sätter vi stopp för slöseriet med mänskliga resurser och fångar upp människors vilja och förmåga, sa socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson när hon presenterade förslaget tidigare i år.

– Jag vill att man ska skrota hela förslaget. Det kommer att drabba våra långtidssjukskrivna medlemmar hårt. Det kommer att leda till större utanförskap, säger Marianne Lindberg.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, varnar för att regeringens förslag kan tvinga fler till socialen. SKL räknar med runt 10 000 fler socialbidragstagare efter 1 juli i år, då de nya reglerna införs.

Hoppet står till de resursjobb som regeringen vill erbjuda de som inte klarar av ett vanligt jobb. Ett sådant förslag väntas i höst.

Regeringen brukar också möta kritikerna med löftet om mer pengar till rehabilitering av de sjukskrivna. Men enligt Svenska Dagbladet kommer det bli frivilligt för landstingen att erbjuda rehabilitering.

ANNONS