”Man lägger ner stora resurser för att hindra oss”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-02

Tre journalister om hur makthavare försöker hindra svenska mediers granskning

Yttrandefriheten är inte helig i Sverige.

När det kommer till obehagliga sanningar är makthavare beredda att gå långt för att stoppa journalisternas arbete.

– Jag tycker det är värre nu än tidigare. Man lägger ner mer resurser för att hindra oss, säger Janne Josefsson, reporter på SVT:s Uppdrag Granskning.

Aftonbladet.se frågade tre svenska journalister om vilka påtryckningar de har utsatts för.

Janne Josefsson.

Janne Josefsson, reporter på Uppdrag Granskning och programledare för Debatt i SVT.

– Bland det grövsta jag har varit med om var när vi granskade Stadsmissionen i Stockholm som gav attraktiva lägenheter till släktingar och därmed indirekt stal pengar från de bostadslösa. Stadsmissionens dåvarande styrelseordförande Antonia Ax:son Johnson anlitade en pr-byrå som tog kommandot över hela organisationen och förbjöd personer att tala med oss.

– Ett annat exempel är när vi granskade Kommunalarbetarförbundets strejk. Då tillsatte man en grupp som var riktad mot oss och som kallades ”Operation vaccin.” Bland annat sammankallades 100 ombudsmän och tjänstemän för att försöka styra informationen.

Har det här blivit mer eller mindre vanligt med åren?

– Jag tycker det är värre nu än tidigare. Man lägger ner mer resurser för att hindra oss. Det är en ständig kamp, säger Janne Josefsson.

– Men det handlar också om våra egna journalistiska metoder. Vi måste se upp med vår egen stöddighet och inte tappa omdömdet. Det kan också hota yttrandefriheten.

Kristina Hedberg, reporter och programledare för det grävande programmet ”Kaliber” i Sveriges Radio.

Tidigare i år granskade ”Kaliber” den svenska stipendiestiiftelsen Sasakawa, som fått namn efter en känd japansk fascist - Ryoichi Sasakawa. I styrelsen sitter bland annat prinsessan Christina Magnuson.

Den allmänna bilden har tidigare varit att Sasakawa ändrade uppfattning och lämnade sin fascistiska övertygelse. Men en intervju med stiftelsens före detta ordförande Gunnar Hambraeus gav en annan bild - Sasakawa var uttalad fascist fram till sin död.

– Sedan gick det ganska lång tid efter intervjun och jag hörde ingenting mer från Hambraeus. Men efter att jag intervjuat prinsessan Christina om de nya uppgifterna så ringde Gunnar Hambraeus och ville ta tillbaka allt som han tidigare sagt. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det var en klar påtryckning som låg bakom hans vädjan, säger Kristina Hedberg.

Lena Mellin, politisk expertkommentator och ställföreträdande ansvarig utgivare på Aftonbladet.

Lena Mellin menar att det har blivit svårare att arbeta med inrikespolitisk bevakning i Sverige. I dag vill politikerna själva bestämma dagordningen och gör en hel del för att det ska bli så.

– Politkerna omger sig med större och större staber och själva vitsen med det är att utöva påtryckning. De vill själva bestämma och ha mer inflytande över dagordningen.

– Dessutom har det blivit vanligare att man nekas tillgång till information på ett ickeregelmässigt sätt. När man begär ut offentliga handlingar är det väldigt vanligt att man nekas med hänvisning till att det är arbetsmaterial. Då måste man överklaga och när man till slut får ut handlingarna så har det ofta gått så lång tid att det inte är intressant längre. Det är mycket vanligare nu än för 15 år sedan, säger Lena Mellin.