Flink konfronteras med offren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-01

”Genom att exponera honom för det som hänt har han mer och mer tagit in det i sitt känsloliv.”

Mattias Flinks behandling på fängelset går ut på att han ska ta ansvar för sina handlingar, enligt hans terapeut Alf Winnäs.

I början var dödsskjutningarna i Falun en abstrakt tragedi, som Flink inte kunde ta in i sitt medvetna.

– Men Mattias har långsamt och genom upprepning och åter upprepning lärt sig att känslomässigt förstå vad det är han har gjort, säger Winnäs, som haft Flink i behandling i åtta år.

Tillbaka till brottsplatsen

Winnäs metod har varit att mentalt ta Flink tillbaka till brottsplatsen. Han konfronterar Flink med bilder av de verkliga människor han dödat och hur deras död har drabbat deras anhöriga.

– Mattias hade från början inte tillgång till sina känslor, men genom att exponera honom för det som hänt har han mer och mer vågat känna och ta in det i sitt känsloliv. Hans framsteg har varit långsamma, men han har börjat tänka i nya banor.

Winnäs och Flink har arbetat sig fram till en bild av vad som hände inuti Flink den ödesdigra junimorgonen i Falun.

Djupt deprimerad

Flink var djupt deprimerad. När han blev avvisad av sin flickvän väckte det gömda minnen av ett djupt trauma från barndomen. Han hamnade i ett så kallat dissociativt tillstånd, en massiv bortträngning. I sin vanmakt regredierade han till ett automatiserat skyddsbeteende och flydde i sitt inre till det militära träningsfältet. Först när en polis sköt honom i höften vaknade Flink ur det dissociativa tillståndet.

I sjuksängen dagen efter fick han veta vad han gjort.

TT