”Regeringen förklarar krig”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-08

Libanons värsta kris sedan inbördeskriget fördjupades ytterligare på torsdagen.

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah sade att regeringens åtgärder mot milisen är ”likvärdiga med en krigsförklaring”.

Den Syrientrogna milisen trappade upp sin offensiv mot den västvänliga regeringen. Vägarna blockerades och flygplatsen stängdes.

Eldstrider och explosioner hördes på flera håll i huvudstaden Beirut.

Minst sju människor dödades, enligt AFP.

”Krigsförklaring”

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah uttalade sig på en presskonferens:

– Besluten (regeringens) är likvärdiga med en krigsförklaring och en början på ett krig på uppdrag av USA och Israel, sade han.

Han syftade på att regeringen ingripit mot milisens privata kommunikationsnätverk och avsatt säkerhetschefen för Beiruts flygplats, som hade låtit Hizbollah installera egna spionkameror där.

Libanesiska parlamentets majoritetsledare Saad al-Hariri uppmanade senare på kvällen Nasrallah att häva ”belägringen” av Beirut, och erbjöd en utväg från konflikten.

”Missförstånd”

al-Hariri sade att Hizbollah hade ”missförstått” de beslut som rörelsen reagerat så starkt emot. Åtgärderna var alls inte riktade specifikt mot Hizbollah, utan skulle bara skydda armén.

Åtgärderna ska enligt al-Hariri överlämnas åt armén – som båda parter betraktar som neutral. Han uppmanade också oppositionen att gå med på att omedelbart välja arméchefen, general Michel Sleiman, som fått brett stöd från alla politiska grupper, till president.

Minst 500 svenskar befinner sig i Libanon enligt UD, som uppger att svenska myndigheter är bättre förberedda på en eventuell evakuering sedan massevakueringen från landet sommaren 2006.

Kent Öberg på UD:s presstjänst säger till TT att han inte i detalj vet vilka förberedelser ambassaden i Damaskus gjort.

TT

ANNONS