Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Evakuering hotad efter bussattack

Uppdaterad 2016-12-19 | Publicerad 2016-12-18

Flera bussar på väg mot de rebellbelägrade shiadominerade byarna al-Foua och Kefraya har attackerats och satts i brand.

Händelsen sätter fingret på hur bräckligt avtalet om evakuering av invånare i östra Aleppo och de båda byarna är.

Några bussar samt fordon från Röda halvmånen har nått al-Foua och Kefraya. Och trots angreppet kunde några bussar med rebeller och civila lämna östra Aleppo på söndagen, rapporterar Reuters med hänvisning till statlig syrisk tv.

Enligt den syriska regimen finns en uppgörelse med rebellgrupper om att 1 200 personer ska evakueras från Aleppo i utbyte mot att lika många får lämna de två byarna i Idlibprovinsen.

"Väldigt sårbar"

Det är oklart vilken grupp som ligger bakom attacken mot evakueringsbussarna. Det finns inte heller några uppgifter om skadade eller döda.

Avtalet om evakueringen beskrivs som väldigt sårbart av Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien.

– Den här insatsen präglas av att väldigt många parter är involverade, säger han till nyhetsbyrån NTB.

Många kvar

Uppgifterna om hur många som finns kvar i östra Aleppo varierar mellan 30 000 och 50 000. Tusentals människor lämnade området med bussar och ambulanser innan evakueringen stoppades för några dagar sedan, men det exakta antalet är oklart.

FN:s säkerhetsråd ska under söndagen rösta om ett franskt förslag om att skicka observatörer till Syriens största stad, för att övervaka evakueringarna. En internationell närvaro kan förhindra att Aleppo blir ett nytt Srebrenica, där tusentals bosnier dödades i massakern 1995, säger Frankrikes ambassadör François Delattre, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ryskt nej

Enligt förslaget ska FN skicka humanitär hjälp till staden och utföra "neutral övervakning, direkta observationer" samt "rapportera om evakueringar från belägrade delar av Aleppo och skyddet av civila".

Ryssland, som är allierat med Syrien och har vetorätt i säkerhetsrådet, ställer sig dock inte bakom förslaget

– Vi kan inte stödja det, vi kan inte låta det gå igenom eftersom det är en katastrof, säger landets FN-sändebud Vitalij Tjurkin.

Följ ämnen i artikeln