Fälld för fildelning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-05

Största fildelningsmålet avgjort – 31-åring döms

Det hittills största fildelningsmålet i Sverige avgjordes på måndagen i Linköpings tingsrätt.

En 31-årig man döms till villkorlig dom och 40 dagsböter för brott mot upphovsrättslagen.

Mannen stod åtalad för att ha gjort drygt 4500 musikfiler och fler än 30 filmer tillgängliga för nedladdning på nätet.

Tingsrätten bedömer att böter, som hittills har varit straffet i liknande mål, inte är en tillräcklig påföljd för det stora antalet filmer och musikfiler som målet omfattar.

Men rätten tycker att det i första hand är ”en uppgift för statsmakterna att lagstiftningsvägen eller på annat sätt vidta de åtgärder som bedöms nödvändiga” för att komma till rätta med problemet. Också film- och skivindustrin har ett ansvar, skriver rätten i sin dom. Därför blir straffet inte fängelse, utan villkorlig dom.

”Ser allvarligt på intrånget”

Målet är det största som prövats i Sverige och därför är det principiellt viktigt, enligt Antipiratbyrån.

”Det är tydligt att domstolen ser allvarligt på det omfattande intrånget som mannen gjort sig skyldig till. Den enorma illegala fildelningen som sker i Sverige orsakar kreatörerna oerhörda skador”, säger Sara Lindbäck, jurist på Svenska Antipiratbyrån, i ett pressmeddelande.

– Domen är inte så jätteintressant eftersom den rör ett äldre fildelningsprogram som allt fler överger, Direct Connect. Straffet baseras på att det var så många filer den här personen delade ut, men med de nya fildelningsprogrammen kan man inte se alla filer som någon delar ut, säger Magnus Eriksson, pressansvarig för lobbyorganisationen Piratbyrån, som försvarar fildelningen.

– Om det här får någon inverkan, så är det att allt fler överger programmet Direct Connect.

TT: Så du menar att fildelare även i framtiden kommer att kunna dela med sig av filer utan att riskera åtal?

– Ja, precis.

”Kan leda till missbruk”

Enligt Piratpartiet kan fildelningsdomen öppna för stort missbruk.

”Detta är helt vansinnigt. Detta innebär att upphovsrättslobbyn nu kommer att börja göra husrannsakningar i rent sabotagesyfte hos vanliga tonåringar som delar med sig av film och musik”, säger partiledaren Rick Falkvinge i ett pressmeddelande.

Det är dessutom inte rimligt att polisens resurser ska användas till att ”jaga en hel ungdomsgeneration”, enligt partiet.

”Lagarna måste ändras så att fildelning blir helt legalt”, avslutar Rick Falkvinge.

TT