Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

LO-ledaren talade OS och klimat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-01

Klimatet, OS i Kina och utnyttjandet av papperslösa på arbetsmarknaden var teman när LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin talade i Landskrona och Malmö. Men mest applåder fick hennes angrepp på regeringen Reinfeldt.

"Bort med moderaterna" LO-ordföranden Wanja Första maj-talade i Landskrona.

– Bort med moderaterna! Fram för en politik för jämlikhet och jämställdhet, utbrast Lundby Wedin och fick kraftigt bifall från de kanske 300–400 som samlats för att lyssna i Landskrona.

I Malmö, ett par timmar senare, samlade demonstrationståget drygt 1000 deltagare trots miserabelt väder med tidvis kraftig regn.

Lundby Wedin markerade också mot främlingsfientlighet och Sverigedemokraterna.

– Vi får aldrig sätta en ursprungsvensk som känner sig utsatt mot en invandrare som känner sig utsatt. Det är högerpolitik, sade hon.

När det gällde klimathotet sade Lundby Wedin att lösningen ligger i internationellt solidaritetsarbete och i kampen mot den kinesiska diktaturen inför OS hänvisade hon till Internationella fackliga samorganisationens (IFS) kampanj ”Catch the flame”.

I frågan om papperslösa flyktingar som exploateras på svenska arbetsplatser fanns ett uns av självkritik.

– Fackligt kan vi ge mer stöd till de papperslösa, men det är också viktigt att påverka regelverket så att det inte är kriminellt att vara papperslös, sade hon.

Något helt tydligt stöd för de strejkande sjuksköterskorna fanns inte i LO-ordförandens tal. Men hon konstaterade att kampen för jämställda löner kräver samarbete över klassgränserna och att kvinnors arbete undervärderas även i typiska tjänstemannajobb.

Fredrik Reinfeldt (m), 49%, +4

Efter ännu en svår höst har det vänt för statsministern.

Nästan varannan svensk har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Men medan männen sluter upp bakom moderatledaren är kvinnorna och de yngre väljarna fortfarande mer tveksamma.

I sitt eget parti är Reinfeldt däremot kung.

91 procent av m-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Mona Sahlin (s), 42%, –6

Sahlin har fått kritik för att hon inte syns och märks.

Möjligen kan det förklara nergången i

förtroendet. Sahlin har haft svårt att nå ut i vår.

Kritiken mot Reinfeldt inför Kinaresan blev dessutom en bumerang. Sahlin

krävde att han skulle ta upp fyra samvetsfångar med den kinesiske presidenten - han lämnade över en lista på tretton personer.

Sahlins kritik slog tillbaka mot henne själv. I dag har bara sju av tio s-väljare stort eller mycket stort förtroende för Mona Sahlin.

I den förra mätningen av förtroendet för partiledarna, i december, toppade Sahlin. Nu ligger hon högst upp på de yngsta väljarnas lista och delar förstaplatsen på kvinnornas lista med Reinfeldt.

TT