Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Efter MP-splittringen i riksdagen: "Får skärpa sig"

Uppdaterad 2016-10-27 | Publicerad 2016-10-26

MP-ledningen: En oerhörd belastning

De fyra miljöpartisterna har slutat gå på riksdagsgruppens möten och träffas nu i en egen grupp.

MP-ledningen i riksdagen ser allvarligt på splittringen och för nu samtal för att lösa situationen.

– Vi behöver 25 arbetande ledamöter. Det är en oerhörd belastning för de 21 som är kvar och jobbar, säger gruppledaren Jonas Eriksson.

Fyra av Miljöpartiets riksdagsledamöter slutade dyka upp på riksdagsgruppens möten redan i våras. Det handlar om Carl Schlyter, Valter Mutt, Jabar Amin och Annika Lillemets. Efter att de gått emot partilinjen i flera frågor petades Schlyter och Mutt från sina poster som talespersoner. Amin och Lillemets valde då att avsäga sig sina uppdrag, enligt MP-ledningen.

I går rapporterade Dagens Nyheter att de fyra i stället träffas i en egen MP-grupp i riksdagen.

När Aftonbladet når Carl Schlyter har de fyra precis haft ett nytt möte.

– Vi träffas regelbundet. Den politik som vi fyra ägnar oss åt att bedriva är den som partiet har gått till val på, den som kongressen har bestämt och den som partiprogrammet har bestämt. Vi tycker inte det är så dramatiskt att vi förespråkar vår egen politik, säger han.

Gruppen protesterar bland annat mot handelsavtalet med Kanada (Ceta). Tidigare har delar av de fyra uttryckt skarp kritik mot värdlandsavtalet med Nato och försäljningen av Vattenfalls kolgruvor.

"Får skärpa sig"

Enligt Schlyter arbetar gruppen mer med att utveckla Miljöpartiets politik än vad den vanliga riksdagsgruppen gör.

– Stannar man inte upp och tänker till så fastnar man i sakpolitiska frågor som hela tiden händer. Hela riksdagsgruppen har ju konstaterat att politikutveckling är viktigt, men det är något som hela tiden prioriteras ner, säger han.

Men alla är inte nöjda med gruppens positionering. Hanna Lidström, ordförande i ungdomsförbundet Grön Ungdom, gick i går ut och sa att de fyra MP-ledamöterna måste lära sig att kompromissa, annars måste de lämna riksdagen efter nästa val.

– När jag är ute i Grön Ungdoms lokalavdelningar möter jag unga som säger att man måste koncentrera sig på att riva upp de tillfälliga migrationslagarna, inte hålla på såhär. Efter ett tufft år i regering är ändå stödet att sitta kvar stort, och det kräver att våra företrädare skärper sig. Vi vill framstå som ett regeringsdugligt parti som kan hålla ihop, säger hon.

"Ett problem"

Språkröret Gustav Fridolin gjorde i våras klart att det måste bli ett slut på miljöpartister som driver egna agendor i partiets namn. Aftonbladet har sökt Fridolin, som avböjt att kommentera. MP:s gruppledare i riksdagen, Jonas Eriksson, säger däremot att den nuvarande situationen är problematisk.

– Det är ett problem när man inte kan stå upp för svåra avvägningar som riksdagsgruppen har att göra. Det är en förutsättning att man kan föra diskussioner om olika saker med högt i tak, men sedan måste man landa i en gemensam hållning, säger han.

Hur hanterar ni det här?

– Vi försöker få hela riksdagsgruppen att gå i takt igen. Jag och Maria Ferm (MP:s andra gruppledare i riksdagen, reds anm) har kontinuerlig dialog med dem.  Vi vill att de kommer tillbaka och deltar i riksdagsgruppens arbete men att de också respekterar gruppens gemensamt fastställda  arbetsformer och beslut.

Slår ifrån sig kritiken

Skulle du säga att det är en utbrytargrupp?

– De definierar sig inte själva som det, och det är inget ovanligt att riksdagsledamöter träffas i olika grupperingar, men vi behöver 25 arbetande ledamöter. Det är en oerhörd belastning för de 21 som är kvar och jobbar.

Carl Schlyter slår däremot ifrån sig kritiken. Enligt honom driver de fyra en politik som ligger närmare Miljöpartiet än vad de övriga gör.

Angående Grön Ungdoms krav säger han:

– Om jag hade suttit i Grön ungdoms ledning hade jag varit mer angelägen om att få ut politiska motståndare ur riksdagen, än att få ut politiska partivänner ur riksdagen.

Flera MP-källor uppger för Aftonbladet att det ute i landet finns en stor irritation med hur de fyra ledamöterna i riksdagen agerar.

– Riksdagsgruppen har beslutat att om man ska representerar dem så måste man också ställa upp på det som majoriteten röstat igenom. Det är inget konstigt, så funkar det i alla partier, säger en MP-källa.

En miljöpartist säger:

– Det är ganska mycket folk ute i landet som är besvikna på de fyra. Jag är inte säker på att de kommer få förtroende att stå högst upp på riksdagslistorna i nästa val.