Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Sista trippen för LSD:ns fader

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-30

Albert Hofmann dog vid 102 års ålder

Den schweiziske kemisten Albert Hofmann cyklade 1943 rakt in i en oplanerad LSD-tripp.

Nu har han anträtt sista resan efter en hjärtattack vid 102 års ålder.

Hofmann arbetade för kemiföretaget Sandoz mellan 1929 och 1971. Upptäckten av LSD drabbade honom helt slumpmässigt när han arbetade med medicinalväxter i ett försök att syntetisera en medicin för att underlätta andningen.

Kalejdoskopiska syner

Han experimenterade 1938 med en svamp som angriper spannmål (ergot eller mjöldryga, som är en alkaloid) när han lyckades isolera LSD (lysergsyredietylamid). Fem år senare råkade Hofmann spilla LSD på handen när han arbetade i sitt laboratorium.

Effekten drabbade honom omedelbart, berättade han senare: En anmärkningsvärd rastlöshet kombinerad med en viss yrsel.

Han avbröt arbetet och tog cykeln hem, och in i hallucinationerna.

Väl hemma sjönk Hofmann in i ”ett inte obehagligt berusat tillstånd”. Med stängda ögon – dagsljuset upplevde han obehagligt starkt – såg Hofmann ”en oavbruten ström av fantastiska bilder, extraordinära former med intensiva, kalejdoskopiska färgskiftningar”.

Några dagar senare tog han avsiktligt en, som det skulle visa sig, stor dos LSD och fick en avsevärt obehagligare resa.

Medicinsk användning

Världen såg ut som genom böjda speglar på ett tivoli, och omgivningen förvandlades på ett skräckinjagande sätt. Möbler och andra kända föremål antog ”groteska hotande former”. Grannfrun som bar till honom mjölk – under ruset drack Hofmann två liter – förvandlades till en ”elak, lömsk häxa med en färgad mask”.

LSD blev en favoritdrog i hippiegenerationen, liksom hos vissa författare, konstnärer och musiker – och blev redan 1966 förbjuden och straffbelagd av myndigheterna i USA och därpå övriga världen. Ett förbud som inte hindrade amerikansk militär från att fortsätta bedriva LSD-experiment med soldater och civila.

Albert Hofmann fortsatte att försvara sin ”underdrog” i decennier, men helt utifrån terapeutisk synvinkel. Han hoppades bland annat att den skulle kunna användas mot schizofreni.

TT-Reuters