Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Löfven pratade dödsstraff

Uppdaterad 2016-10-24 | Publicerad 2016-10-23

Statsminister Stefan Löfven tog upp mänskliga rättigheter, frågor om kvinnors rättigheter och dödsstraff när han träffade Saudiarabiens ledare.

– Vi redogör väldigt tydligt för de svenska ståndpunkterna, säger han vid en pressträff.

Stefan Löfven träffade i dag de tre mäktigaste personerna i Saudiarabien: kung Salman, kronprins Muhammad bin Nayif och vice kronprins Muhammad bin Salman. Senare höll statsministern en pressträff.

På TT:s fråga om Löfven tagit upp frågan om den regimkritiske saudiske bloggaren Raif Badawi som dömts till tio års fängelse och tusen piskrapp vill han inte namnge vilka enskilda fall av mänskliga rättigheter han diskuterat med sina saudiska värdar.

– Men vi tar också upp individuella fall.

De båda kronprinsarna är inflytelserika och särskilt vice kronprinsen tar stor plats. Han är i 30-årsåldern, son till kung Salman, försvarsminister och även ansvarig för Vision 2030, det ekonomiska reformprogram som ska göra oljeriket mindre beroende av oljeinkomster.

Viktig handelspartner

Löfven pekar på att Saudiarabien är en viktig handelspartner för Sverige. Samtidigt understryker han att samarbetet kan utvecklas på områden som utbildning, hälsa, innovationer och miljöteknik.

– Det är till nytta för både Sverige och Saudiarabien.

Löfven säger att den svenska vapenexporten, som dalat kraftigt, inte har varit på tapeten under besöket.

– Det är inget vi har diskuterat här, inte en fråga.

Löfven uppger att han också pratat med den saudiska sidan om kriget i Jemen – och inte minst kriget i Syrien.

– Det har haft en framträdande plats.

Svårt för kvinnor

Statsministern började dagen med ett besök på ett riktigt mönsterföretag, ur västerländsk synvinkel. Glowork har som affärsidé att rekrytera kvinnor, och anställer stadigt fler.

Men utmaningarna för kvinnor som vill jobba är många i Saudiarabien, där män och kvinnor lever efter strikt skilda regler. Ett av hindren för kvinnor är att de inte får köra bil, det är dyrt att anställa chaufför och vissa familjer vill inte att kvinnorna ska åka med män utanför familjen. Både religion och tradition står i vägen.

"På sitt sätt"

Thoraya Obaid, med en lång karriär i FN och på Harvarduniversitetet, har levt 35 år utanför Saudiarabien. Nu har hon återvänt och sitter i shura-rådet, vars ledamöter utses av kungen och har en rådgivande roll. Hon konstaterar att det går framåt för kvinnor, men mycket långsamt.

– Vi är inte ett land där man gör revolution, det är mer evolution, säger hon vid mötet med statsministern på Glowork.

Stefan Löfven betonar vikten av att fler kvinnor kommer ut på arbetsmarknaden, för deras skull, företagens och landets ekonomi.

– Men det är viktigt att se att vi är två skilda samhällen. Här har man en utveckling som man gör på sitt sätt, säger Löfven och upprepar Thoraya Obaids ord om att utveckling inte sker med revolution i Saudiarabien.

Följ ämnen i artikeln