4 000 soldater har gått in i Mosul
Uppdaterad 2016-10-18 | Publicerad 2016-10-17
Irakiska arméstyrkor, tillsammans med kurdiska peshmerga och understödda av den USA-ledda koalitionen, har nu inlett den sedan länge förväntade militäroffensiven för att återta Mosul från Islamiska staten (IS).
Nu har en styrka på fler än 4 000 soldater avancerat mot staden – och flera byar ska redan vara rensade på IS-krigare.
Mosul är Iraks nästa största stad och det var först när den extremistiska jihadiströrelsens intog staden sommaren 2014 och ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utropade IS kalifat som världen förstod allvaret. Den strategiskt viktiga staden har sedan dess varit under gruppens kontroll och skräckvälde. Men nu har slutoffensiven mot Mosul inletts.
– I dag förklarar jag början på dessa segerrika insatser för att befria er från våld och terrorism från Daesh (IS), sa Iraks premiärminister Haider al-Abadi i ett tal som riktades till invånarna i regionen natten till måndag. Han slog dessutom fast att ”segerns tid har kommit”.
Flera byar befriade
Tusentals soldater har förflyttats mot staden, både irakiska armésoldater och kurdiska peshmergastyrkor. Vid 06-tiden på måndagsmorgonen, svensk tid, har en styrka på 4 000 soldater inlett offensiven från tre håll för att rensa närliggande byar från IS.
Under förmiddagen kom de första rapporterna om att flera byar befriats från terrororganisationen. Vid 10-tiden på förmiddagen rapporterade Josei Ensor, The Telegraphs mellanösternkorrespondent på plats i Irak, att kurdiska peshmerga-styrkor befriat tre byar från IS. En dryg timme senare rapporterar CNN:s Hamdi Alkshahli att nio byar hittills befriats.
Endast den irakiska armén och den nationella polisen kommer gå in i Mosul, enligt premiärministern. I ryggen har man den USA-ledda militäralliansen, som bekämpar IS i Syrien och Irak, samt kurdiska peshmergastyrkor som enligt AP rört sig från den östra sidan av staden.
Totalt kommer över 30 000 soldater delta i offensiven som beskrivs som den största militära operationen i Irak sedan USA:s invasion 2003.
FN varnar: Barn som sköldar
FN räknar med att kampen om Mosul kan tvinga en miljon civila på flykt, och organisationens biståndschef Stephen O’Brien uttrycker oro över offensiven.
– Jag är mycket oroad över säkerheten för de upp till 1,5 miljoner människor som lever i Mosul som kan påverkas av militära operationer för att återerövra staden, säger O’Brien i ett uttalande.
Krisen kan bli den största humanitära katastrofen i världen, varnar O’Brien. Han säger också att civila löper en ”extrem risk att fastna i korseld eller bli måltavlor för krypskyttar”.
– IS kan använda civila som mänskliga sköldar, och barn och äldre kommer drabbas värst, säger han.
Slaget om Mosul har av många beskrivits som avgörande i kampen mot extremisterna. Enligt USA:s försvarsminister Ash Carter är insatserna i Mosul en nyckel för att besegra IS.
– Vi är övertygade om att våra irakiska partner kommer att segra mot vår gemensamma fiende och befria Mosul och resten av Irak från IS hat och brutalitet.
”IS-krigare är levande döda”
De senaste veckorna har militärkoalitionen intensifierat sina flygattacker, som särskilt riktat in sig på hem som tillhör personer med kopplingar till Islamiska staten, uppger New York Times. Enligt kurdiska myndighetstjänstemän har man också hittat omkring 300 misstänkta IS-medlemmar som deserterat. Samtidigt kommer uppgifter om att terrorgruppen dödar sina egna medlemmar. Antingen för att de inte vill strida eller sedan de anklagats för spioneri.
– Islamiska statens krigare i Mosul är levande döda, och jag tror att de vet det. De försöker till och med desertera och blir avrättade av sina egna, säger den tidigare armégeneralen David Petraus.
Oljefyllda vallgravar
Men IS lär troligen inte släppa greppet om sitt sista stora fäste i landet i första taget. Amerikansk underrättelsetjänst uppskattar att 3 000–5 000 stridande fortfarande finns kvar i staden, både irakier och utländska rekryter.
Extremistgruppen har även förbetett sig genom att bland annat minera broar och gräva en vallgrav runt staden, tänkt att kunna fyllas med olja och tändas på.
Underjordiska tunnlar ska även ha grävts i Mosul som gör att terroristerna kan förflytta sig utan att bli sedda från luften. De uppges även kunna rymma förnödenheter.
Kontroversiellt stöd från Turkiet
Utöver flygunderstöd kommer amerikanska soldater även att bistå på marken. De amerikanska styrkorna i Irak uppgår i dag till mer än 5 000 man. Franskt artilleri kommer också att kunna sättas in för att ge stöd.
Även turkisktränande styrkor kommer att delta i den storskaliga operation som nu inletts. Totalt handlar det om ungefär 3 000 mann.
Samtidigt är Turkiets militära närvaro i norra Irak kontroversiell och ifrågasatt. Detta då den irakiska regeringen snarare betraktar det som att Turkiet har invaderat Irak. Bagdad har också begärt att FN:s säkerhetsråd ska ta upp frågan om territoriell kränkning, skriver TT.
Slaget om Mosul väntas ta veckor, möjligtvis längre, enligt den USA-ledda koalitionen.
FAKTA: Slaget om Mosul
Mosul har varit ockuperat av IS i två år.
På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.
1. De här deltar i slaget om Mosul:
6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:
Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.
Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.
ge dem samma behandling som IS".
Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "2. Så ska slaget gå till
De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.
3. Vad händer sedan?
Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.
– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.
gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.
Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, harMosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.