Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Näringsliv och unga i s-budget

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-29

Första-jobbetavdrag. Avstampsutbildningar. En miljard till forskningsprogrammet Konkurrenskraft Sverige. 17 000 utbildningsplatser till arbetsgivarna att rå över.

I sin skuggbudget talar socialdemokraterna om en tudelad ekonomi. Samtidigt med en generell avmattning och långtidsarbetslöshet som ökar bland de unga vittnar arbetsgivarna om stora rekryteringsproblem i många branscher.

Kompetenskommission

Arbetskraftsbristen vill s bekämpa med en Kompetenskommission bestående av arbetsgivare i näringsliv och offentlig sektor. Kommissionen ska ha direkt inflytande över vilka yrkesinriktade utbildningar som behöver byggas ut för att möta behoven. 380 miljoner kronor på tilläggsbudgeten och 1,1 miljard 2009 ska ge 7000 utbildningsplatser i höst och 10000 nästa år.

För att minska de ungas arbetslöshet lanseras Första-jobbetavdraget. Företag får ett skatteavdrag motsvarande 50 procent av lönekostnaderna om de anställer en ung människa som inte kommit in på arbetsmarknaden, skriver partiets ledare Mona Sahlin och dess ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Forskningsprogram

Lika mycket pengar ska satsas på avstampsutbildningar för unga som inte fullföljt grund- eller gymnasieskolan.

En miljard kronor går i socialdemokraternas vårbudget till ett nytt forskningsprogram för näringslivet – Konkurrenskraft Sverige.

För att minska kol- och oljeanvändningen i industrin släpper socialdemokraterna till 100 miljoner kronor.

TT