Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Ericsson bekräftar: 3 000 jobb försvinner

Publicerad 2016-10-04

Ericsson bekräftade under tisdagsmorgonen att 3 000 tjänster i Sverige försvinner.

Verksamheterna i Kumla och Borås påverkas kraftigt av varslet, uppger Ericsson i ett pressmeddelande.

– Vår ambition är att våra anställda ska kunna få andra jobb så fort som möjligt, säger vd Jan Frykhammar.

Under tisdagsmorgonen presenterade Ericsson sitt stora besparingspaketet, som innebär att var femte anställd får lämna företaget.

I stället ska Ericsson nu göra en storsatsning på forskning och utveckling där Sverige ska spela en huvudroll.

I pressmeddelandet skriver Ericsson att man ”nu gör en omställning av verksamhet och kompetensväxling för att möta teknikskiften, nya kundgrupper och en fortsatt ökande andel mjukvaruutveckling”.

"Betydande neddragningar"

Ericsson kommer därmed att dra ned 3 000 tjänster inom produktion, Forskning och Utveckling (FoU) och försäljning och administration.

De berörda orterna är Borås, Göteborg, Karlskrona, Kumla, Linköping och Stockholm.

Företaget bekräftar även att man avser att göra "betydande neddragningar i verksamheterna i Borås och Kumla".

Samtidigt kommer företaget att nyanställa runt 1 000 personer inom forskning och utveckling de närmsta tre åren.

Ericsson har i dag cirka 16 000 anställda i Sverige och neddragningen omfattar runt 3 000 tjänster, varav runt 1 000 inom produktion, 800 inom FoU samt 1 200 inom övriga verksamheter. Dessutom kommer man även att dra ned 900 konsulttjänster.

Ericsson skriver i pressmeddelandet att neddragningsprocessen kommer ske stegvis men beräknas vara klar under första kvartalet 2017. Processen som berör verksamheten i Borås och Kumla beräknas vara helt klar andra halvåret 2017.

”Vill inte förekomma processen”

Som Aftonbladet berättade i går så har en källa till SVT uppgett att fabriken i Kumla kommer att drabbas, men om den läggs ned helt eller om de delar som är kopplade till nya produkter blir kvar, är oklart.

Dock kommer hela fabriken i Borås troligen att läggas ned enligt uppgifter till SVT.

Enligt en källa till Aftonbladet håller högsta chefen i Borås just nu ett stormöte med personalen. Ericssons pressavdelning vill inte bekräfta eller dementera om någon fabrik kommer att läggas ned, eller om det pågår något möte just nu.

– Då vi inte vill förekomma processen kan vi just nu bara säga att vi kommer att göra betydande neddragningar i Borås och Kumla.

"Vd: Tufft besked"

Ericssons vd och koncernchef Jan Frykhammar säger till Aftonbladet att beskedet till medarbetarna är väldigt tufft, men att åtgärderna är nödvändiga för att säkra Ericssons långsiktiga konkurrenskraft.

– Vi befinner oss i en bransch som förändras i en snabb takt och som företag måste vi kunna hantera den omställningen på ett bra sätt. Det betyder inte att vi gör det utan empati, utan vi kommer att se till att hjälpa våra anställda i den här omställningen och med den oro och besvikelse som säkert finns idag.

– Vår ambition är att våra anställda ska kunna få andra jobb så fort som möjligt.

Trots dagens besked säger Jan Frykhammar att Sverige fortfarande är viktigt för Ericsson.

– Sverige är kärnan i vår forskning och utveckling, då vi har huvudelen av vår forskning här. Vi vill att Sverige fortsatt ska vara kopplat till detta men vi behöver ställa om kompetensen så att den är mer kopplad till 5G-tekniken.

"Tungt slag mot Borås"

Ulf Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Borås, säger till Aftonbladet TV att beskedet är ett allvarligt slag för staden., och för de drygt 800 personer som jobbar på Ericsson i Borås.

– Detta är det största slaget mot Borås sedan krisen inom tekoindustrin på 70-80 talet. Ericsson är ett av de viktigaste företagen här och för de anställda är detta ett hårt slag. Just nu är det tung men vi måste göra vad vi kan i det här läget.

Ulf Olsson berättar att han redan varit i kontakt med näringsminister Mikael Damberg och kommer att ha ett möte med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson under onsdagen om vilka åtgärder regeringen kan gå in med.

Även Katarina Hansson (S), kommunalstyrelsens ordförande i Kumla upplever en mörk dag.

– Vi har tyvärr haft stora varsel i kommunen tidigare. Det har byggt på en väldigt stor samverkan för att människor ska kunna gå vidare i livet, säger hon till TT.

I över 100 år har Ericsson varit en viktig del av svensk export. Men koncernen blir mindre och mindre svensk – när man skär ner är det främst jobben i Sverige som tar stryk.

1876 grundades telefontillverkarföretaget L.M. Ericsson & co.

Företaget etablerar sig tidigt i bland annat Ryssland och Mexiko.

Andra halvan av 1900-talet blev en guldålder för Ericsson, när världens telenät skulle byggas ut. Axe-systemet blev en internationell succé.

Mobilen GA 628 från 1997 blev en storsäljare.

På 1990-talet slog mobiltelefonin igenom stort – och gav Ericsson en superställning i världen. 1990–2000 ökade antalet anställda med 50%. I Sverige hade man år 2000 fortfarande över 42 000 anställda.

I början av 2000-talet hårdnade konkurrensen på mobilmarknaden – och IT-bubblan sprack. På fyra år gjorde Ericsson sig av med mer än varannan anställd. Mobiltelefonitillverkningen slogs samman med Sony.

Från 2005 växte återigen Ericsson i världen. De anställda blev fler – men inte i Sverige. Här bantades tvärtom verksamheten ytterligare, och jobben blev allt färre.

2005–2016 fortsätter företaget att dra ner i Sverige. Några av alla varsel:

2009: I januari varslas runt 1 000 anställda i Stockholm, Hudiksvall, Karlskrona varslas. I december läggs verksamheten i Gävle ner, och ytterligare 1 000 varslas.

2012: 1 550 jobb försvinner i Stockholm, Göteborg, Borås, Karlskrona, Kumla, Linköping, Luleå, Lundoch Malmö.

Mars 2015: 2 200 anställda i Stockholm, Katrineholm, Borås, Kumla, Göteborg, Linköping och Karlskrona varslas.

Oktober 2016: 3 000 tjänster i Sverige försvinner – Kumla och Borås drabbas hårt.