Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Nytt Natascha- fall i Österrike

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-27

Polisen misstänker: 73-åring höll sin dotter fången i källaren i 24 år

Ett nytt Natascha Kampusch-fall har avslöjats i österrikiska Amstetten.

Den 73-årige pensionären Josef Fritzl misstänks ha hållit sin dotter inlåst i källaren i 24 år.

Polisen tror dessutom att dottern, 42-åriga Elisabeth Fritzl, har fött sju barn åt sin far.

Nyheten om vad som tycks vara ytterligare ett fasansfullt Natascha Kampush-fall skakar i dag Österrike.

– Ett av de värsta brottsfallen i österrikisk historia, säger polischef Franz Polzer.

Polisen har hittills varit förtegen om detaljerna men vid en presskonferens på eftermiddagen bekräftade den österrikiska polisen att man utreder en 24 år lång kidnappningshistoria. Man misstänker också att den 73-årige pensionären vid upprepade tillfällen har våldfört sig sexuellt på sin dotter, som fött totalt sju barn åt honom, sa polischef Franz Polzer vid presskonferensen.

Sex av barnen lever i dag; tre pojkar och tre flickor. Alla ska de ha fötts i husets källare.

Ovetande hustru

73-åringens hustru Rosemarie Fritzl ska inte ha känt till vad som har pågått.

Tre av barnen, som är i åldrarna 5 till 19 år, ska ha bott hemma hos mannen och gått i skolan.

Josef Fritzl är fängslad men vägrade först att samarbeta med polisen. Han har inte gjort några erkännanden. Polisen är i färd med att genomföra en husrannsakan i huset men tvingades till en början iaktta försiktighet av rädsla för försåtsmineringar.

Enligt Elisabeth Fritzl själv har hon hållits instängd i ett rum i källaren i 24 år. Hon har berättat att fadern drogade henne, satte på henne handfängsel och låste in henne när hon var runt 18 år gammal. Tre av barnen, 19-åriga Kerstin, 18-årige Stefan och 5-årige Felix, ska också ha hållits inspärrade av Josef Fritzl.

De har vuxit upp källaren utan att ha fått se dagens ljus.

”Försvann” 1984

Polisen misstänker att fadern har förgripit sig sexuellt på dottern sedan hon var elva år gammal och att hon har fött totalt sju barn åt honom. Ett barn, en tvilling, dog några dagar efter födseln 1996 på grund av bristande omvårdnad och fadern ska enligt den österrikiska tv-kanalen ORF ha bränt kroppen.

Elisabeth Fritzls påträffades i går i Amstetten sedan polisen hade fått in ett tips. Hon uppges vara ”extremt psykiskt störd” men polis och åklagare bedömer trots det hennes historia som trovärdig. Hon började inte berätta förrän polisen hade lovat henne att hon skulle slippa all kontakt med sin far och att hennes barn skulle tas omhand ordentligt.

Barnen har tagits omhand av kristeam liksom Josef Fritzls enligt utsago ovetande fru.

Dna-tester

Polisen inväntar nu svar av dna-tester på familjen för att utreda släktförhållandet. Det äldsta barnet, 19-åriga dottern Kerstin, lades förra helgen in på sjukhus och hennes tillstånd uppges vara livshotande. Läkarna vet inte vad hon lider av och det var sedan man därför började söka hennes föräldrar som kidnappningen uppdagades.

Fadern ska själv ha anmält sin dotter försvunnen den 28 augusti 1984. Både österrikisk polis och Interpol påbörjade eftersökningar, men cirka en månad efter hennes försvinnande kom ett brev från henne där hon bad föräldrarna att sluta leta efter henne, uppger polisen.

Myndigheterna i Niederösterreich, som heller inte hade några socialförsäkringsuppgifter om henne, drog slutsatsen att kvinnan självmant anslutit sig till en sekt.

Fallet påminner om 20-åriga Natascha Kampusch öde. Hon kidnappades 1998 av Wolfgang Priklopil och hölls fången i en underjordisk bunker i hans hus nära Wien i

åtta år innan hon slutligen flydde 2006.

Priklopil, 44, kastade sig framför ett tåg efter att han upptäckt flykten.

I oktober 2005 upptäckte också österrikiska myndigheter ett hus i Linz, där en psykiskt sjuk mor hållit sin tre barn inspärrade i tre år.