Två gripna i stor polisinsats i Boden

Uppdaterad 2016-09-23 | Publicerad 2016-09-22

Säpo följer ärendet

Två personer frihetsberövades efter ett bombhot mot ett asylboende i Boden.

Byggnaden evakuerades och söktes igenom av polisens bombgrupp, men enligt uppgifter till SVT har inget farligt föremål hittats.

De gripna bodde på boendet och beskrivs som två ensamvargar. De anhölls under natten men släpptes fria på fredagen.

– De var inga personer som jag eller någon av mina kompisar ville ha kontakt med, säger en annan boende.

Polisen skrev under torsdagskvällen på sin webbplats att ett asylboende i Boden hade utrymts i en stor polisinsats som inleddes vid 16.30-tiden. Två personer har frihetsberövats.

– Det har kommit in ett bombhot mot asylboendet här. Vi har hanterat det som en skarp situation och har i nuläget två frihetsberövade. Vi har spärrat av platsen och evakuerat boendet. Bombgruppen är på väg hit för att undersöka om det finns någon bomb eller inte, säger polisens insatschef Thomas Hedman strax efter klockan 20 till Aftonbladet.

Allmänfarlig ödeläggelse

Gripandena gick enligt polisen lugnt till och ingen person kom till skada i samband med insatsen. Under natten anhölls de två männen av åklagare.

– Vi har inlett en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Gripandet gick lugnt till väga, säger Kristina Lantto, presstalesperson vid polisen i Norrbotten.

De anhölls skäligen misstänkta för brottet. Männen är i 30- respektive 40-årsåldern.

Hur har det här bombhotet framförts?

– Det kan vi inte säga något om nu, mer än att den här typen av hot har framkommit.

Kan det bli några fler gripanden?

– Det är inget jag har någon information om i nuläget, säger Kristina Lantto.

Under fredagen släpptes de två männen på fri fot.

– Utredningen kring upprinnelsen kommer fortsätta men vi har inget skäl att hålla kvar dem, säger Maria Jakobsson, kommunikatör vid polisen i Norrbotten.

Är de fortfarande misstänkta?

– Vi hade anledning att prata med dem och ta in dem. Sedan får vi se vad vi gör utifrån vad utredningen visar. Vi har inget skäl att hålla kvar dem, säger Jakobsson.

Men är de fortfarande misstänkta?

– Det är väldigt svagt i så fall, säger Maria Jakobsson, kommunikatör vid polisen i Norrbotten.

Simon Bynert, pressekreterare vid Säkerhetspolisen, säger att Säpo följer ärendet.

– Men själva ärendet är polisens, så frågor om det får du ställa till polismyndigheten.

På fredagsmorgonen lämnade polisens bombgrupp som under natten anlände till asylboendet i Boden. Enligt uppgifter till SVT hittade bombgruppen inget farligt föremål.

Avspärrningarna runt boendet kunde på fredagsmorgonen hävas.

”Sällan sett så mycket poliser”

Thomas Hortlund, vd för A8 Älvbrinken som driver asylboendet, säger att bakgrunden till insatsen ska ha varit att några boende hotade andra och boendet i stort.

– Jag satt på en kurs när jag fick ett samtal om att det var något på gång på boendet. Jag kom dit ungefär samtidigt som polisinsatsen började – sällan har jag sett så mycket poliser i Boden. Vad jag förstår är det två personer på boendet som har uttalat hot om att de skulle spränga det i luften, säger han till Aftonbladet.

Han säger att evakueringen var tämligen odramatisk och att det överlag har varit lugnt på boendet den senaste tiden.

– Det har varit väldigt lugnt sedan flyktingkrisen klingade av. Boendet är dimensionerat för 240–250 personer och nu var det bara 140 personer inne.

”Inga vi ville ha kontakt med”

De boende kunde inte återvända till den utrymda byggnaden under natten. Asylsökanden som flyttat till evakueringsboendet under natten beskriver de två gripna som två ensamvargar.

Enligt en man som vill vara anonym kände de gripna ingen på boendet förutom varandra.

– När vi alla sitter i matrummet och äter tillsammans så sitter de här personerna alltid ensamma. Antingen pratar de i telefon eller så lyssnar de på någonting.

Han berättar att de bott på asylboendet i ungefär ett halvår. Men trots det har han inte sagt mer än hej till en av dem.

– De var inga personer som jag eller någon av mina kompisar ville ha kontakt med, säger han.

Det cirkulerar mycket rykten på evakueringsboendet, men ingen säger sig veta vad som har hänt.

– Jag hoppas bara att om de är här för att skapa trubbel, så ska de straffas för det. Nu väntar vi på att få komma hem igen.