”Högre kunskaps- ambitioner är modernt”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-26
Läs hela chatten med folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund
Kvaliteten i den svenska skolan är alldeles för ojämn.
Därför införs fler kontroller i höst, både av friskolor och kommunala skolor.
Det sa Jan Björklund när han chattade med aftonbladet.se:s läsare.
– Jag är ganska orolig över att kvaliteten varierar för mycket beroende på vilken kommun man bor i.
Charlotte säger: Vad tycker du är den viktigaste punkten i din skolpolitik?
Jan Björklund säger: Att fler elever lär sig läsa, skriva och räkna.
Kalle säger: Hejsan! Vad är er hållning till betyg i skolan? Vad vill ni inför för system? Tycker det är rörigt när man byter hela tiden...
Jan Björklund säger: Betyg är viktigt. Vi börjar för sent med betyg idag och vi har för få steg. Jag vill att vi börjar tidigare, till exempel från sexan. Vi borde dubblera antalet betygssteg.
Anders säger: Min fru jobbar som lärare och skall enligt ditt förslag börja ge skriftliga omdömen i höst. Vad skall hon göra mindre av för att hinna med det? Eller är meningen att hon skall jobba ännu mer gratis nu?
Jan Björklund säger: Lärarna har ju redan muntliga utvecklingssamtal och rimligen har man anteckningar inför detta. Ett skriftligt omdöme behöver ju egentligen inte vara mer än att man lämnar över dessa anteckningar, även om de måste renskrivas.
Ayn Rand säger: Hej Jan. Min första fråga är varför det finns en lag som säger att man MÅSTE gå i skolan? Den andra är varför vi inte kan vara mer flexibla med åldern när eleverna ska börja, är inte det upp till föräldrar hur dom anser att deras barn utvecklas? Känner själv många som definitivt inte var redo för skolan vid 7 års ålder, det kallar inte jag att alla får samma chans.
Jan Björklund säger: Barn kan inte själva bestämma om de ska gå i skolan. Jag anser inte att föräldrar ska ha rätt att förvägra sina barn skolundervisning. Skolplikten infördes för att alla barn skulle lära sig läsa, trots att deras föräldrar tyckte det var viktigare att barnen hjälpte till hemma på gården. Jag håller med om att skolstarten borde kunna bli mer flexibel.
Anders säger: Varför flyttar du 170 miljoner kronor från skolutveckling till ökad kontroll och inspektioner? Varför kan inte personalen få vara pedagoger och inte ordningspolis?
Jan Björklund säger: Skolan i Sverige är kommunal, men jag är ganska orolig över att kvaliteten varierar för mycket beroende på vilken kommun man bor i. Därför måste staten följa upp skolorna mer, både de kommunala och friskolorna. Det är därför vi inrättar Statens skolinspektion i höst.
sb säger: Tycker du att det är viktigt att politiker besöker skolorna ibland?
Jan Björklund säger: Ja. Själv besöker jag skolor varje vecka, möter elever, lärare annan personal och rektorer.
Linn säger: Varför känns din skolpolitik som om man kommer gå i skolan som på 50-talet? Ordningbetyg, bokstavsbetyg, fler betygssteg, mer lärarmakt, bort med den SÅ KALLADE "flummskolan" osv.
Jan Björklund säger: Din känsla kan jag inte kommentera. Betyg i skolan, ordning i klassrummet och högre kunskapsambitioner tycker jag är modernt, och det har starkt stöd bland svenska folket.
sarah säger:Vad är det allra viktigaste med ditt jobb?
Jan Björklund säger: Att lyssna på människor.
David säger: Vad har du för syn på kunskap? Är det faktakunskaper som eleverna ska ha, eller ska de ha en fördjupad förståelse och kunna tillämpa fakta?
Jan Björklund säger: Både och. Det är ingen mening med att enbart kunna rabbla huvudstäder eller årtal. Å andra sidan så utgör faktakunskaperna ett nät som man kan hänga upp förståelse och insikter på.
Robert Hermansson säger: Tycker du att det är rätt, att ifall en elev skolkar så ska föräldrarna få böter?
Jan Björklund säger: Inte normalt sett. Men om föräldrarna medvetet håller barn hemma från skolan, måste samhället till sist kunna hävda skolplikten.
Linda Strand säger: Hur ska ni finansiera dessa 1000 nya kuratorer mfl till skolorna? Blir det kommunerna som får lösa den uppgiften?
Jan Björklund säger: Jag tycker att staten skall reglera i lag att det ska finnas skolsköterskor och skolkuratorer i skolan. Därmed måste staten också bidra till finansieringen.
Jolina- lärarstuderande säger: Vad tycker Du ska förbättras i dagens skola?
Jan Björklund säger: Läraryrkets status, lärarutbildningen, mer betyg, bättre studiedisciplin, mer yrkesprofil på yrkesutbildningar, minskade möjligheter till taktikval osv osv.
Linn säger: Varför ska man ha nationellt prov i alla NO-ämnerna i 9:e klass? Varför har man i så fall inte nationellt prov i samhällskunskap och historia som känns mer allmänbildande?
Jan Björklund säger: Jo, man bör ha nationella prov i nian i alla teoretiska ämnen. Detta för att säkerställa att kravnivåer för olika betygssteg blir likvärdiga i hela Sverige. Vi börjar nu med NO, men so-ämnena står på tur.
Rasmus säger: Vad tycker du om lärarutbildningen idag? Jag går andra året på gymnasiet och jag vill påstå att den verkar vara katastrofal. Vi fick en nyutbildad lärare i matte A och B förra läsåret. Han visste bokstavligen inte hur man löste talen i boken eftersom han inte ens läste igenom dom innan utan först efter press från vår klass och klassföreståndare började han göra det. Vi har ett autistiskt barn i vår klass som han inte hade någon aning om hur man skulle ta hand om. Barnet satt bara och stirrade rakt ut i luften hela lektionerna (men vår nuvarande lärare har jätterbra kontakt med honom).
Jan Björklund säger: Jag vet ju inget om just den situation du berättar. Men lärarubildningen håller generellt för låg kvalitet. Det behövs högre krav, högre studietempo, och ett nytt upplägg. Ett helt nytt förslag kommer i höst.
Linn säger: Du tror inte att ungdomar stressar mer om man har betyg redan från 6e klass då barnen är barn och borde leka?
Jan Björklund säger: Betyg kan verka stressande. Samtidigt är ju inte all stress negativt. Men frånvaro av betyg och feedback är också stressande. Många elever känner i dag stor betygsstress i sjuan, där man inte får betyg. Jag tror det beror på att de inte får veta hur de ligger till.
Jenny säger: Mer pengar till kuratorer o dyl för elever som mår dåligt är ju bra. Men hur mycket mer ansvar borde läggas på föräldrarna att hemmiljön är psykiskt bra för barnen?
Jan Björklund säger: Föräldrarna har alltid huvudansvaret för barnens uppfostran och välmående. Skolan skall inte ta över ansvaret. Däremot så måste skolan ibland engagera sig i elevers välmående för att skolundervisningen ska fungera. Skolsyster och skolkurator är viktiga personer för att en viss grupp elever ska få ordning på sitt liv och på sin skolgång.