Tusentals tvingas flytta till Tjernobyl

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-26

”Jag är som en slav”, säger studenten Kasja Markouskaja

tvångsförflyttas Kasja Markouskaja har precis fått veta att hon måste flytta till en stad nära Tjernobyl för att arbeta i två år.

Vitryska studentskan Kasja, 23, gråter.

Hon har precis fått veta att när hon går ut skolan i vår kommer hon att skickas på två års arbete i en stad som smutsades ner av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.

Kärnkraftsmotståndare världen över protesterar på årsdagen av Tjernobyl. I dag är det 22 år sedan katastrofen i Ukraina. Här syns franska demonstranter.

Kasja Markouskaja är en av tusentals unga vitryssar som kommer att skickas till områden runt det ukrainska kärnkraftverket Tjernobyl, områden som efter olyckan klassades som obeboeliga, men som den vitryske presidentet Alexander Lukashenko nu vill återbefolka för att skapa industrier och jordbruk, skriver AP.

Kasja var en av dem som i dag, på 22-årsdagen av katastrofen, tog risken att offentligt kritisera Lukashenkos beslut.

”Som en slav”

– Min situation är likadan som en slav som skickas för att utföra livsfarligt arbete, säger hon till AP.

Till hennes historia hör också att hon lider av förstorad sköldkörtel, en sjukdom som är kopplad till exponering av radioaktivitet – och som innebär en förökad risk för sköldkörtelcancer.

Men om hon eller några av hennes tusentals medstudenter i samma situation vägrar att flytta kommer hennes diplom att rivas. Eller också får hon betala hela kostnaden för sina studier. Tvångsförflyttningen är något som har införts under tiden som Kasja gått i skolan.

”Som armén”

Hon är journaliststudent, och kommer efter studenten att flyttas till ett arbete på den statsägda tidningen Avangard i staden Buda-Koshelevo, cirka tio mil norr om Tjernobyl. Alexander Yadrentsev, redaktör på tidningen, säger till AP att Kasja ska ersätta en annan tidigare tvångsförflyttad journalist som har bestämt sig för att flytta hem till Minsk.

– Det här har blivit lite grann som armén, säger han.

Runt 800 studenter har hittills vägrat att flyttta dit staten vill tvinga dem att bo och arbeta. 99 av dem har stämts vid domstol.

ANNONS