Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Ungdomstjänst efter Rödebydramat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-25

17-åringen som skottskadades döms till skyddstillsyn

Fyra av de tonårspojkar som åtalats för hemfridsbrott efter skottdramat i Rödeby döms till ungdomstjänst.

Den femte döms till skyddstillsyn.

De anses olovligen ha gått in på den gård där en 50-årig man sedan dödade en 15-åring och skottskadade en i dag 17-årig pojke natten till den 6 oktober förra året.

Den skottskadade pojken döms i stället till skyddstillsyn. Utöver hemfridsbrott döms han också för ofredande, olaga hot och rattfylleri. Han hade skyddstillsyn sedan tidigare. Övervakningen förlängs med ett halvår.

Visste inte vad ”damp” var

Händelsen när han och en annan av pojkarna sprejade ner familjens bil med ordet ”damp” bedöms av tingsrätten som ett fridsbrott. Pojkarna har här förklarat sig med att de inte visste betydelsen av ordet ”damp” och att bilen dessutom kunde tvättas. Men tingsrätten har svårt att köpa påståendet att pojkarna inte visste vad ordet betydde.

Den allvarligaste händelsen var dock när gänget kom till familjens gård.

Pojkarna komdit mitt i natten. Själva har de hävdat att de avtalat med sonen i familjen på gården om att de skulle få komma. De tyckte därmed att de var inbjudna och flera av dem framhöll under rättegången att det aldrig var någon som hade sagt till dem att lämna gården. men tingsrätten gör en annan bedömning:

Straffbar kränkning

”Att fem personer mitt i natten tränger in och under i vart fall en kortare stund kvarstannar på familjens gård och därvid i vart fall en av dem försöker komma i kontakt med de boende på gården för att ”göra upp” samt slår sönder saker på gårdsplanen får anses utgöra en straffbar kränkning av hemfriden”, skriver tingsrätten i domen.

Familjens advokat, Vidar Wahlestedt, har liknat pojkarnas mopedfärd mot gården vid en straffexpedition. De begav sig till gården sedan en av dem, den 17-åring som sedan skottskadades, hade blivit misshandlad av en bekant till familjen.