Sjukhus anmäler inställda operationer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-25

Vårdkonflikten ledde på torsdagen fram till de första lex Maria-anmälningarna.

Trycket på universitetssjukhuset i Lund har ökat ytterligare under den pågående vårdkonflikten. Livshotande operationer prioriteras och uppskattningsvis hälften av de planerade operationerna av svårt sjuka har ställts in, enligt uppgifter till Helsingborgs Dagblad.

Läget allvarligt

På torsdagen ansågs läget så allvarligt att sjukhuset beslutade att anmäla flera inställda operationer till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

- Det handlar bland annat om svårt cancersjuka patienter som egentligen borde opereras omedelbart men där det går att vänta någon dag. Men om en vecka kanske det är för sent, säger sjukhusets informationsansvarige Per Längby till tidningen.

Patienter kan flyttas

Lex Maria är en bestämmelse som innebär att sjukvårdspersonal är skyldiga enligt lag att anmäla till Socialstyrelsen när någon har drabbats av en allvarlig sjukdom eller skada på grund av vård eller behandling.

Vårdförbundets förhandlingschef Margareta Öhberg har sagt att cancervården har prioriterats vid de lagda varslen och att det ska finnas goda resurser att klara av den runt om i landet.

- Det är upp till arbetsgivarna att samarbeta också. Patienter kan flyttas mellan sjukhus, sade hon tidigare till TT.

TT