Martin Melin: ”Politikerna förstår inte allvaret”

Uppdaterad 2016-09-03 | Publicerad 2016-09-02

Polisen Martin Melin, 49, har tröttnat på en verklighet där hans kolleger tappar gnistan och motivationen – och inte längre orkar göra sitt jobb.

"I dag fungerar inte det där, vi känner oss överkörda – av de som styr, av de som bestämmer och av de som har som uppgift att leda oss", skriver han på Facebook.

– Jag tror inte politikerna och cheferna förstår allvaret, säger den tidigare tv-profilen till Aftonbladet.

Nu ger sig den forne Robinson-stjärnan in i debatten om polisbristen i Sverige.

Varför gnäller poliser? Vad ligger egentligen bakom alla klagomål från poliser på sociala medier och i debattartiklar? Det undrar Martin Melin i en text på sin Facebook-sida. Inlägget har delats av tusentals personer.

Han beskriver en vardag för landets poliser som bland annat består av att hantera ilskna fotbollssupportrar, att rycka ut i radiobilen i farligt höga hastigheter och att "brottas med psykopater".

"Klarar inte av uppdraget"

Martin Melin kallar de poliser som dag och natt jobbar på gatan för "riktiga snutar". Han skriver:

"De är de killar och tjejer som allmänheten önskar ska komma till deras undsättning när skiten träffat fläkten, för att använda det uttrycket."

Han fortsätter med att förklara att något har förändrats. Att många poliser på gatan har tröttnat. De orkar och hinner inte längre göra sitt jobb – de klarar inte längre av att göra skillnad, enligt Martin Melin

– Vi vill få folk att känna sig trygga och kunna gå säkert på gator och torg. Det är vår uppgift. I dag känner vi inte att vi klarar av det uppdraget eftersom vi inte har de resurser som krävs. Och nu börjar också motivationen hos till och med de hungriga och riktigt skickliga poliserna tryta, säger han till Aftonbladet.

Martin Melin är kritisk mot hur polischeferna och politikerna hanterar läget – och tror inte att de förstår allvaret.

"Jag är ledsen, polischefer, men en myndighet som polisens måste funka dag ett, det går inte att låta kriminella element ta över område efter område i våra förorter, medan polisen 'organiserar sig'. Det är mark vi aldrig kommer kunna ta tillbaka, aldrig – det är förlorad mark", skriver han på Facebook.

Låga löner och tuffa arbetsförhållanden

Han lyfter fram låga löner och tuffa arbetsförhållanden – och tycker att politikerna borde lyssna på de poliser som gör grovjobbet istället för på de välavlönade cheferna.

– Det första är att lönerna är ett skämt. Det andra är att det var lika många poliser för 15 år sedan som i dag, men Sverige har växt med en miljon människor. Sett till antalet människor är vi poliser ett löjligt lågt antal.

Om verkligheten inte stämmer överens med rådande budget måste budgeten ändras, uppmanar Martin Melin i sitt inlägg.

"Det kommer kosta bra mycket mer i det långa loppet med en dåligt rustad och dåligt motiverad polis, än om det skulle satsas rejält på den. Tänk inte ett år framåt – tänk tio år framåt."

"Man måste sluta krångla till det"

Martin Melin påpekar att exempelvis den digitala brottsligheten växer lavinartat och att polisens uppgifter är många, och inte alltid har med brottsbekämpning att göra.

– Man måste sätta sig ner och tänka igenom vad polisen ska göra och hur mycket resurser som krävs för att göra det. Man måste sluta krångla till det.