Nordkorea anklagar avhoppare för våldtäkt och spioneri

Publicerad 2016-08-20

Nordkoreas andreman på ambassaden i London, Thae Yong Ho, hoppade nyligen av till Sydkorea.

Nu kommer uppgifter från Nordkorea om att mannen utretts för att ha läckt statshemligheter och våldtäkt mot en minderårig.

Dessutom anklagas Storbritannien för att ha känt till misstankarna och underlättat flykten.

– Det här är allvarligt för Nordkorea, säger Niklas Swanström, direktör för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

Niklas Swanström, direktör för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

Sydkorea meddelade i veckan att Thae Yong Ho, vice ambassadör på Nordkoreas ambassad i London, nyligen hoppat av tillsammans med sin fru och sina barn.

Det beskrivs som det mest högprofilerade diplomatiska avhoppet från Nordkorea till Sydkorea någonsin.

Nu anklagar Nordkorea Storbritannien för att ha hjälpt Thae Yong Ho till Sydkorea och på så vis spätt på de frostiga relationerna mellan de båda koreanska länderna.

Kallas för ”avskum”

Nordkorea beskriver Thae Yong Ho som kriminell och uppger att han varit under utredning för att "medvetet ha läckt hemligheter och förskingrat statlig egendom" och för sexuella övergrepp på en minderårig. Han kallas för "avskum". Det rapporterade den statliga nyhetsbyrån KCNA under lördagen, enligt CNN.

KCNA anklagar även London för att ha känt till misstankarna. Mannen ska ha begärts hem i juni för att förhöras.

– Han förtjänar att straffas för sina brott, men istället flydde han, förrådde sitt land och sina föräldrar och andra släktingar, uppger KCNA, enligt AFP.

Används i propaganda

Niklas Swanström, direktör för Institutet för säkerhets – och utvecklingspolitik, anser att avhoppet är ett stort avbräck för Nordkorea.

– Det är ett allvarligt avhopp. Sedan kommer det här användas i sydkoreansk propaganda likväl som nordkoreansk propaganda. Men detta är allvarligt för Nordkorea och givetvis måste man bemöta det här, säger han.

Den nordkoreanska retoriken mot Thae Yong Ho beskriver Niklas Swanström som "förväntad".

– Förklaringen är att personen i fråga är korrumperad. Det är en naturlig reaktion. Vid tidigare avhopp har det getts liknande förklaringar, att personerna hoppat av eftersom de varit misstänkta för brott.

Var trött på Kim Jong-un

Diplomaten själv säger att han lämnade för att han var "trött på Kim Jong-uns regim", enligt sydkoreanska myndigheter. Thae Yong Ho hade tappat tron på Nordkorea samtidigt som han beundrade friheten och demokratin i Sydkorea.

Han uppges ha arbetat på ambassaden i London i tio år, skriver AP. En av hans huvuduppgifter var att motarbeta bilden av Nordkorea som kärnvapenstat och som ett land som återkommande bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Thae Yong Ho försvann i tysthet från diplomatbostaden i Londonförorten Ealing förra månaden. Han tog sig till den sydkoreanska huvudstaden Seoul där han sökte asyl, skriver The Telegraph.

Tidningen har besökt ambassaden och knackat på. Ingen öppnar och gardinerna är nerdragna.

Kyligare relationer att vänta

Nordkorea har 24 ambassader runt om i världen. Enligt The Telegraph betalar Pyongyang bara ut en minimal lön till diplomaterna, som förväntas hitta sina egna inkomstkällor på plats.

Enligt Niklas Swanström är kyligare relationer nu att vänta mellan Nordkorea och Storbritannien.

– Men den verkliga frågan är vilka problem det här kommer att skapa i de koreanska relationerna. Vi har haft ett problem med kommunikation och det säkerhetspolitiska läget har varit ansträngt. Det här avhoppet gynnar inte detta, för att uttrycka sig väldigt diplomatiskt, säger han.

Vad händer nu konkret?

– Det kommer att ta längre tid att komma igång med en dialog igen. Det fanns indikation på en diskussion mellan nord och syd i vissa frågor, men nu tar det ytterligare veckor, månader, innan det kommer igång igen.

– Samtidigt har Sydkorea haft en väldigt tuff attityd mot Nordkorea, redan innan det här avhoppet. Det har med sanktionerna att göra. Nu kommer Nordkorea kunna ha en liknande attityd. Viljan att föra en dialog blir begränsad.

Niklas Swanström varnar för stora svårigheter framöver.

– Jag ser det här som problematiskt. Vi måste ändå ha en dialog mellan aktörerna för att kunna hantera misstag. Vem kommunicerar exempelvis med vem vid en situation av militär eskalering?

Följ ämnen i artikeln