En femtedel vatten i fryst kyckling
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-23
En femtedel av den frysta kycklingen är inte kyckling alls. Den består i stället av vatten, salt, socker och diverse tillsatsämnen.
Även i färsk kyckling har tillverkarna börjat tillsätta vatten, enligt Råd & Rön.
Den danska kycklingen i butikernas frysdiskar har i de flesta fall bara en kötthalt på 80 procent. Resten är vatten och diverse tillsatser, visar Råd & Röns undersökning. De svenska producenterna har enats om en maxgräns på 13 procent vätska.
Nu står det aldrig "vattensjuk kyckling" på förpackningarna med filéer, utan i stället används ord som "marinerade", "mörad med saltlake" eller bara "mörad".
- Frågan är om kunderna förstår att köttet inte har blivit hängt eller legat och blivit mörat utan i stället har blivit injicerat med vatten, säger Agneta Alderin, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.
Pressar priset
Enligt tillverkarna gör vattnet att kycklingen inte blir så torr vid tillagning. Det gör också att de kan pressa priset.
Råd & Röns undersökning visar också att de flesta kycklingar innehåller fler tillsatser än vatten, salt och socker. De vanligaste är stabiliseringsmedel som håller vattnet kvar i köttet, antioxidationsmedel som motverkar härskning och konserveringsmedel som ska förhindra smakförändringar.
Injicerar färsk kyckling
Färsk kyckling har tidigare varit fredad från tillsatser, men nu har en del tillverkare även börjat injicera den. Också i de fallen används argumenten att kycklingen blir billigare och saftigare.
- Det är oroväckande att man till och med börjat smyga in vatten i de färska filéerna. Kyckling är fin som den är, det finns ingen anledning att pumpa den full med vatten och annat, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter.
TT