Strejken kan sabba dopningsprover

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-23

Vårdförbundet strejkar. Det innebär att våra elitidrottares dopningsprover inför sommar-OS riskerar att förstöras. Ingen får ens packa upp dem.

- Alla prover blir stående i väntan på att strejken är över, säger Mats Garle, chef för Dopinglaboratoriet vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, till Dagens Medicin.

Proverna kan bli oanvändbara

Om strejken drar ut på tiden kan proverna bli oanvändbara.

Labbet, som är det enda i landet som utför dopningstester, tar emot cirka 100 prover varje vecka från Riksidrottsförbundet. Sedan i måndags blir proverna liggande i sina försändelser eftersom de fyra biomedicinska analytikerna är uttagna i strejk.

- Någon annan kan inte ens packa upp påsarna och frysa proverna som vi normalt gör. Det vore strejkbryteri, säger Garle till tidningen.

Stör verksamheten

Vårdförbundets sektionsordförande Marianne Kock, säger att syftet är att skapa uppmärksamhet och sätta press på arbetsgivarsidan. Hon påpekar att biomedicinska analytiker är den medlemsgrupp som får allra minst i lönekuvertet.

Men Riksidrottsförbundet känner frustration.

- Det är klart att det här stör verksamheten. Proverna kostar runt en tusenlapp styck att samla in, säger Håkan Nyberg, chef för förbundets antidopningsverksamhet, till tidningen.

TT