Småflickor misstänks ha ofredats – nu återvänder Tafsvakten
Publicerad 2016-07-13
Två småflickor misstänks ha blivit sexuellt antastade på simhallen i Kalmar.
Nu återvänder Tafsvakterna för att göra badet tryggare.
– Jag blev så ledsen och förbannad när jag hörde om flickorna, säger Tafsvakten Siri Bernhardsson, 25.
De två flickorna, som är i 10-årsåldern, var på Äventyrsbadet i Kalmar vid 15-tiden i måndags. I rutschkanan ska en man i 20-årsåldern ha åkt ifatt flickorna och hållit fast dem.
– Flickorna berättar att han antastade dem sexuellt inne i vattenrutschbanan, säger polisens förundersökningsledare Jan Bolmgren.
När flickorna kom ut ur rutschkanan var de tydligt upprörda.
– En av våra badvakter uppfattade det och gick fram och kramade om dem och frågade vad som hade hänt. Flickorna berättade och pekade ut mannen, säger Susanne Gryfelt, enhetschef på Äventyrsbadet.
Greps av polisen
Badvakterna tillkallade polis och såg till att mannen stannade kvar tills han kunde gripas.
– Efter förhör blev han frigiven av åklagare. Men han är fortfarande misstänkt för sexuellt ofredande, säger Jan Bolmgren.
I slutet av december polisanmälde en annan ung flicka att hon blivit ofredad i badets bubbelpool.
– Vi vet inte om den nu aktuelle mannen har med den tidigare händelsen att göra, vi tittar på det, säger Jan Bolmgren.
Efter händelsen i vintras, och andra ofredanden i andra delar av landet, startade Tafsvakten – kvinnor som rörde sig i simhallen för att hålla koll på vad som händer. Först en gång i veckan men sedan allt mer sällan. Efter det misstänkta ofredandet i måndags ökar de återigen sin närvaro på badhuset.
– Vi ska försöka vara på plats åtminstone en gång i veckan. Det är svårt att göra detta oftare eftersom vi bara är fem personer som gör detta vid sidan av våra vanliga arbeten, säger Siri Bernhardsson.
Hon poängterar att Tafsvakterna är inte någon patrullerande vaktstyrka.
– Vi är på plats och badar som andra gäster men vi har ögonen öppna extra mycket. Ser vi ett konkret brott så kommer vi att ingripa, båda genom att själva gå emellan och genom att tillkalla badvakter, säger hon.
– Vi vill göra det vi kan för att förhindra att övergrepp och ofredanden sker. Det är viktigt att visa civilkurage och vara en medmänniska.
”Viktigt med civilkurage”
Simhallen är inte odelat positiva till initiativet.
– De är välkomna som gäster, men inte som vakter. Det är en roll som tillkommer oss. Vi har egen personal som är kompetent och utbildad och vi känner att vi har full koll på detta, säger enhetschefen Susanne Gryfelt.
Hon poängterar att händelsen i måndags var det första ofredandet som anmälts sedan den 30 december.
– Jag vill inte att tjejer ska känna att de inte vågar gå till badhuset eller att föräldrar ska känna att de inte vågar skicka hit sina barn. De kan känna sig trygga. Vi har nolltolerans och full kontroll på detta, säger Susanne Gryfelt.
Förundersökningsledaren Jan Bolmgren poängterar att man först och främst ska varsko personalen om något händer som inte känns bra – och att man ska ringa polisen om man uppfattar något som brottsligt.
– Civilkurage är viktigt och det är generellt alltid bra att det finns vuxna på plats, men det får inte övergå i någon väktarstyrka, säger han.