Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Schenström nobbar KU-förhör

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-22

Reinfeldt kommer ensam till förhöret om krishanteringen under krogkvällen

Förra statssekreteraren Ulrica Schenström festar tillsammans med TV4-reportern Anders Pihlblad. Bilderna publicerades i Aftonbladet den 24 oktober 2007.

Förra statssekreteraren Ulrica Schenström var på krogen – samtidigt som hon hade jour.

Nu meddelar Schenström att hon nekar till att komma till konstititionsutskottet och svara på frågor om regeringens krishantering den aktuella kvällen, skriver Svenska Dagbladet.

Ulrika Schenström.

Den 9 maj kommer Fredrik Reinfeldt till konstitutionsutskottet, KU, för att svara på frågor om den omtalade krogkvällen i slutet av oktober förra året. Men han får inte sällskap av huvudpersonen, den förra statssekreteraren, Ulrica Schenström.

I ett mejl till KU:s kanslichef som Svenska Dagbladet tagit del av meddelar Schenström att hon nekar att komma.

"Avböjer förfrågan"

” Jag vill härmed meddela att jag avböjer förfrågan. Däremot kan jag eventuellt svara på skriftliga frågor”, skriver Schenström.

Enligt KU:s opolitiske kanslichef Bertil Wennberg är det ”mycket ovanligt” att inte komma när KU kallar till utfrågning.

– Jag brukar säga att det är en medborgerlig dygd – men det finns inga tvångsmedel, säger han till SvD.

Kritisk

Ulrica Schenström tvingades avgå den 1 november sedan det blivit känt att hon varit på krogen och druckit alkohol – samtidigt som hon hade jour.

Anmälningen till KU gjordes av miljöpartiets språkrör Peter Eriksson, som bland annat vill att KU granskar Reinfeldts ansvar för krishanteringen den aktuella kvällen.

Socialdemokraten och KU-ledamoten Morgan Johansson är kritisk till att Schenström nobbar förhöret.

– Eftersom vi inte kan fråga henne direkt och sedan ställa följdfrågor, så försvåras vår granskning, säger han till SvD.

”Enbart ute efter att mobba”

Men Morgan Johanssons inställning får kritik av folkpartisten Carl B Hamilton, som skriver i ett pressmeddelande:

”Man bör skilja på klargörande KU-utfrågning och mobbande kränkning av en kvinna. Morgan Johansson (s), med sitt krav på KU-förhör av Ulrica Schenström, är enbart ute efter att kränka och mobba henne inför tv-kamerorna och kvällspressen”, skriver Hamilton i en kommentar.

Han anser att det inte finns något oklart för KU att reda ut eller tydliggöra. Schenström var berusad, hade beredskapsansvar, vilket är oförenligt, och hon fick sparken av statsministern, skriver han.