30 av 38 barnmorskor säger upp sig

Uppdaterad 2016-07-02 | Publicerad 2016-07-01

Barnmorskorna på förlossningsavdelningen hinner inte vila innan de ska gå på sitt pass igen.

Nu ser de ingen annan utväg än att säga upp sig.

– 30 av 38 på vår avdelning har sagt upp sig. Det finns en risk att patientsäkerheten sätts ur spel, säger Viktoria Johansson, barnmorska på förlossningsavdelningen i Helsingborg.

Barnmorskorna på förlossningsavdelningen hinner inte vila tillräckligt innan de ska gå på sitt pass igen.

– Det är inte pengar det handlar om. Vi vill ha två timmars mer vila i veckan. Det är verkligen inte mycket begärt, säger Monica Rosén, barnmorska.

Hon är uppgiven. Efter att ha arbetat 22 år som barnmorska så vet hon vad som krävs av henne själv och hennes kollegor i yrket. Problemet är bara att det har blivit på bekostnad av deras eget välmående.

”Är förskräckligt”

Med dagens schema finns det inte tillräcklig tid för återhämtning, tycker barnmorskorna i Helsingborg. När en barnmorska har jobbat natt går denne av klockan sju på morgonen. Sedan är det ett tvärt kast till morgontjänstgöring.

– Dagen efter kan man bli tvungen att börjar jobba sju på morgonen. Det är förskräckligt, säger Monica Rosén.

En del barnmorskor har sjukskrivit sig på grund av trötthet och många har varit tvungna att gå ned i arbetstid för att orka jobba kvar.

En erfaren barnmorska på avdelningen har tagit fram ett schema som kollegorna nöjda med.

– Vi kräver att de inför det nya schemat som ett projekt. Innan huvudavtalet är klart. Det nya avtalet har man pratat om i flera år och det kan dröja år innan det är färdigt, säger Monica Rosén.

– Man blir så upprörd - det hade inte kostat dem någonting, fyller Viktoria Johansson i.

Massflykt

Men arbetsgivaren är inte beredd att införa schemat.

– Jag förstår att de behöver återhämtning men vi kan inte ha ett speciellt avtal med en enskild grupp. Vårt mål är att komma till ett avtal som gäller för hela förvaltningen. Vi ska inleda förhandling med facket och jag kommer ta kontakt med den lokale företrädaren, säger Steen Ekdahl, divisionschef för specialiserad närsjukvård i Sund.

Enligt Steen Ekdahl är det cirka 40 procent av barnmorskorna som har sagt upp sig. Den procentsatsen stämmer någorlunda om man räknar med alla barnmorskor i organisationen.

Men faktum kvarstår. På förlossningsavdelningen är det frågan om massflykt - 30 av 38 försvinner.

Aftonbladet har sökt Björn Zackrisson som är högste chef på förvaltningen. Han vill inte kommentera massflykten.

– Jag hänvisar dig till vår kommunikatör. Vi har gjort den uppdelningen, säger Björn Zackrisson, förvaltningschef Skånevård Sund.

Men vad tänker du om att så många barnmorskor har sagt upp sig? Du är ju chef för förvaltningen.

– Du får ta det med kommunikatören. Det får du respektera.

Under fredagen skickade sjukhusledningen en skrivelse till barnmorskorna där man vädjade till dem att ta tillbaka sina uppsägningar.

– De spelar på vår empati. Det är därför de alltid vinner. Vi kan inte bara skicka hem någon som kommer hit. Men nu är det slut med det, säger Monica Rosén.

Hon har tappat förtroendet för ledningen.

– Jag tycker att motsvarande chef på förvaltningarna i Lund, Kristianstad och Malmö ska ringa till vår förvaltningschef och fråga honom: Hur ska du lösa detta? Vi kan ju inte ta emot era 3 500 patienter.