Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Sjöstedt: En chans att omförhandla för Sverige

Publicerad 2016-06-24

Britterna vill lämna EU.

Och det får konsekvenser – även här.

Nu vill Jonas Sjöstedt (V) se en omförhandling av Sveriges medlemskap.

Samtidigt tycker Annie Lööf (C) att situationen är en mardröm och Jan Björklund (L) att det är chockartat.

Efter nattens ödesdigra rösträkning tyder allt på att britterna röstar för att lämna EU. Något som med största sannolikhet kommer att påverka både Sverige och svensk politik.

Statsminister Stefan Löfven uttalade sig på en presskonferens tidigare under dagen.

– Sverige mister en viktig samarbetsparter, men vi ska hitta nya former för samarbete, säger Löfven.

Statsministern var öppen med vad han själv tycker om britterans beslut.

– Det är inte vad jag hade hoppats på. Men vi kommer vara en fortsatt partner med Storbritannien även som icke-EU-land. Nu krävs enighet, inte splittring.

"EU fungerar dåligt"

Att britterna vill lämna EU ser Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som en chans att omförhandla även Sveriges villkor för medlemskapet.

– Det är viktigt att inte straffa britterna om de lämnar EU. Nu vill vi i vänsterpartiet vill omförhandla EES-avtalet för frihandel och studentutbyten. Vi vill ha ett socialt protokoll där alla som arbetar i Sverige har ett kollektivavtal. Vi vill också minska avgiften. Det tredje är att vi vill ha ett riktigt undantag för euron och bättre lagar för konsumentmakt. Det här är ett tillfälle att minska EU:s makt, säger han till Aftonbladet.

Vänsterpartiet är traditionellt motståndare mot EU. Öppnar det här för en folkomröstning för om Sverige ska vara kvar?

– Så kan det bli, men vi är i ett läge när det är mycket som förändras. VI får invänta och se vilka villkor Storbritannien får så vi vet vad man röstar om.

Har du förståelse för britterans beslut?

– Grunden för det här är att EU fungerar dåligt och det är viktigt att de inte sitter i ett papperstorn i Bryssel och tycker folk är dumma för att de inte vill vara med. Men jag har känt mig främmande för den brittiska lämnakampanjen, den har präglats av nationalism och främlingsfientlighet, vilket är något jag inte kan känna med.

En mardröm

Centerpartiets Annie Lööf ser stora problem med britternas beslut, även om hon säger att det är viktigt att respektera ett demokratiskt beslut.

– Det är en sorgens morgon. Ett mardrömsbesked. EU blir svagare, Storbritannien blir svagare och Sverige förlorar en viktig allierad i EU. Inte minst i frågor kring handel och ekonomi, men inte minst i frågor om terrorism. Det är också en viktig varningssignal. EU måste komma närmre medborgarna.

Jonas Sjöstedt ser britternas beslut som en möjlighet att omförhandla Sveriges medlemskap i EU, till och med eventuellt folkomrösta om ett utträde i framtiden. Vad tycker du om det?

– Det vore en mardröm för svenska jobb, framförallt på landsbygden. Ett utträde ur EU skulle vara förfärligt för Sverige och landets ekonomin. Jag tror att det är viktigt att vi politiker berättar när EU gör bra saker, inte bara tar åt oss äran själva.

"Chockartat"

Jan Björklund tycker att det är sorgligt att britterna vill lämna EU.

– Det är chockartat. Det är en stor kris för EU. Den som applåderar allra mest är Putin, säger han till Aftonbladet.

Vad gör det här för säkerhetsläget?

– Europa blir svagare på sikt. Det är för tidigt att dra några säkra slutsatser.

Vad känner du personligen?

– Det är sorgligt. Europasamarbetet är viktigt av två skäl. Många av de stora problemen är internationella, som migrationen och klimatet. Men det finns även ett annat skäl. Historiskt sett, när samarbetet i Europa glider i sär, har det slutat i katastrof.

Jan Björklund kommer att träffa ledare från andra liberala partier i Europa på tisdagen för att diskutera konsekvenserna av britterans beslut.

– Alla i Europa står inför en utmaning. En fråga är hur ska det gå till, en annan är hur ska vi gå vidare, säger han.

"Stort och tråkigt"

Moderatledaren Anna Kinberg Batra tycker att britternas beslut är allvarligt och tror att utträdet på sikt kommer att påverka Sverige, även om det i vissa fal kan ta år. Folkomröstnings utfall ser hon också som en väckarklocka, EU behöver förändras. 

– Det här är stort och tråkigt och det kommer ta tid innan vi ser vilka konsekvenser det får. Något sådant här har ju aldrig hänt tidigare, säger hon till Aftonbladet.

Hon säger att utträdet kommer att påverka Sverige både ekonomiskt och politiskt.

– Vi har varit goda vänner med Storbritannien när det gäller att EU inte ska agera så överstatligt. Det här påverkar oss och det är tråkigt både för britterna och för EU. Nu behöver vi använda EU aktivt för att hålla Europa öppet och för att säkra tillväxten i en allt oroligare värld.

Kinberg Batra kommenterar även David Camerons avgång. Hon säger att Cammeron har gjort stora insatser för öppenheten i Europa.

– Jag har respekt för hans beslut. Det betyder också att hans efterträdare får ett stort ansvar. Jag hoppas att det blir någon som tar samarbete på stort allvar.

Åkesson positiv

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson sa tidigare under dagen i P1 Morgon att han är positiv till britternas beslut. Han sa att beslutet är "precis vad som behövs".

– Det här är naturligtvis en stor seger för frihet och demokrati. Medborgarna i Storbritannien har visat att EU-medlemskapet går att omvärdera. Det går att följa Storbritanniens exempel och det är en utveckling som jag givetvis hoppas få se även i Sverige, säger han till Aftonbladet via sin pressekreterare.

"Måste lyssna på signalen"

Flera politiker kommenterar britternas val på sociala medier.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor skriver via KD:s Twitterkonto:

”Vi måste lyssna på signalen från Storbritannien och reformera EU.”