Nya larmet: Hoten har fördubblats
Publicerad 2016-06-15
Antalet hot på Migrationsverkets boenden och lokaler har mer än fördubblats sedan förra året.
Enligt myndighetens interna rapporter är hot och trakasserier det som ökar mest av alla incidenter.
– Det är långa handläggningstider och många av de boende är frustrerade, säger Maria Johansson, arbetsmiljöspecialist på Migrationsverket.
Antalet incidenter på Migrationsverkets boenden och lokaler har ökat rejält det senaste året. I myndighetens incidentrapport sticker några händelsetyper ut: hot, våld, trakasserier och självskadebeteende.
Under första halvåret av 2016 hade antalet hot mer än fördubblats jämfört med samma period 2015, från 94 till 216. Främst rör det sig om hot mot personal eller sökande som beter sig allmänt hotfullt.
Anställt många fler
Händelserna i incidentrapporten rör endast Migrationsverkets boenden, lokaler eller om en anställd hotats på annan plats. Inte saker som inträffar på privata boenden.
– Vi har anställt 3 000 fler i den andra perioden. Sedan är vi också mer uppmärksamma på hot, vilket gör att medarbetare är bättre på att rapportera, säger Maria Johansson.
Ökningen beror också på att betydligt fler är inskrivna i Migrationsverkets system och att många fler väntar på beslut, enligt Maria Johansson.
– Det har i stor utsträckning med långa handläggningstider att göra. Många är frustrerade över sin situation. Vissa tar till medel som att "om jag inte får hjälp med min utredning kommer jag ta livet av mig eller göra något mot personalen".
Migrationsverket ser allvarligt på ökningen och arbetar hårt med att förhindra att det drabbar personalen.
Fler kontaktar på sociala medier
Än så länge har Maria Johansson inte märkt av någon större ökad oro bland personalen.
– Men visst, det finns alltid individer som tycker att det har blivit tuffare och dem måste vi stödja. Utbildning är jätteviktigt, men det handlar också om att ha ökad närvaro av vakter på boendena.
En annan kategori som ökat är trakasserier mot personal. Men enligt Maria Johansson handlar ökningen främst om asylsökanden som kontaktar personal på sociala medier på nätet.
– Det är inte kopplat till hot, men något som vi ser ökar.
Varför är det problematiskt?
– Att man inte får ha sin fritid som fritid och sitt jobb som jobb. Det kan påverka den psykosociala arbetsmiljön och därför försöker vi arbeta förebyggande med detta.
Viktigt att personalen är trygg
Den 1 juni genomfördes en lagändring som innebär att asylsökande som fått avslag blir av med boende och ersättning. Migrationsverket befarade att detta skulle leda till ökad oro på boendena – men det har inte märkts ännu.
– Oavsett om det ökar eller inte i framtiden så kommer vi ha ett antal hot varje år och det måste vi ta på allvar. Därför är det viktigt att vi vidtar åtgärder för att personalen ska känna sig trygg.
Det flyr de från – och så många får stanna i