Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Strejk kan vara samhällsfarlig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-21

Central nämnd får avgöra vilka som får strejka

Fem av nio berörda landsting har anmält att strejken kan vara samhällsfarlig.

Patienters liv kan riskeras, menar anmälarna.

Men enligt Vårdförbundet kan anmälningarna vara ett knep från arbetsgivarnas sida.

– Jag vet inte om det är en medveten strategi från arbetsgivarens sida, men vi kan ju undra varför det är så många som hamnar i nämnden på en gång, säger Ingrid Frisk, vice ordförande för Vårdförbundet, till Ekot.

Men Gösta Rehnstam, chefsförhandlare för arbetsgivarna Region Skåne, uppger till Ekot att arbetsgivarna inte använder anmälningarna som ett sätt att dra ut på början till strejken.

– Nej inte alls. Det är ju så att vi behöver ju göra en bedömning av verksamheten och vad som är samhällsfarligt, säger Gösta Rehnstam.

Fem av nio har anmält

Anmälningarna kan dock innebära att långt ifrån alla sjuksköterskor som strejkvarslet omfattar, kommer gå i strejk i dag. Fram tills dess att en central nämnd har tittat på ärendena, får sköterskorna fortsätta jobba som vanligt.

Fem av nio berörda landsting har gjort anmälningar. Det är i Halland, Stockholm, Värmland, Västmanland och Region Skåne som man oroas av strejken och anser att den kan riskera patienters liv och hälsa.

Enligt vårdförbundet innebär det att drygt 500 av 800 sjuksköterskor i Stockholm måste vänta med att strejka.

Klockan 14.00 i eftermiddag träffas nämnden som består av består av tre ledamöter var från fackförbund och arbetsgivare samt tre oberoende ledamöter som parterna utsett, för att ta ställning till om strejken kan vara samhällsfarlig. Men beskedet kan dröja så länge som två veckor

Ingen risk

Vårdförbundet har dessutom tagit emot runt 200 dispensansökningar från arbetsgivarna. Det är därför svårt att säga exakt hur många sköterskor av de 3 500 som varslats som faktiskt kommer gå ut i strejk.

– Vi har lagt ett konfliktvarsel som vi bedömer inte alls är i nivå för att vara risk för samhällsfarlighet. Och det innebär att under veckans gång så kommer allt fler att vara ute i konflikt, säger Margareta Öberg, vårdförbundets förhandlingschef, till Ekot.